Vandaag begint het nieuwe KNSB-seizoen met de kraker GC – LSG (Leiden). GC1 is met gemiddeld 26,2 jaar het jongste team in de hele KNSB-competitie en LSG is de regerend landskampioen en het sterkste team van de competitie.
U kunt de wedstrijd live volgen via onze LivechessCloud.
De partijen 11 en 12 zijn de eerste twee borden van de wedstrijd GC2 – MaxEuwe (de tegenstander van Anna verscheen door treinvertraging te laat in de speelzaal).
Als nevenprogramma wordt nog een mini-massakamp GC vs Hardenberg gespeeld: GC3 tegen 1 en GC4 tegen 2.

3 oktober 2019
Nadat ik mijn partij tegen Hardenberg had beeindigd keek ik met grote belangstelling naar de verrichtingen van ons vaandelteam
De stand was op dat moment 2 1/2 – 1/2 . in ons voordeel. In het vervolg ging er nog wel iets mis. Remise stellingen gingen helaas verloren.
Naar mijn bescheiden mening ontbrak hier een non-playing captain die gevraagd of ongevraagd onze spelers kon adviseren desgewenst met een remise tevreden te zijn
In een teamwedstrijd moet het teambelang vooropstaan .En een niet spelende teamcaptain kan soms in de beslissende fase van cruciaal belang zijn,
Wellicht een punt van discussie.
Johan Zwanepol.
6 oktober 2019
Ik ben het in beginsel wel eens met Johan over de wenselijkheid van een non-playing teamleider, maar om een geheel andere reden. Het heeft dan ook niets te maken met hoe Jasper en daarvoor het Maurice het nu doen. Een non-playing teamleider heeft als belangrijkste voordeel dat die spelers allerlei rompslomp uit handen kan nemen – bijvoorbeeld de zorgen over en communicatie met laatkomers-, zodat zij zich op de partijen kunnen concentreren. Net als Johan zelf, en bijvoorbeeld ook Eddie Janssen, ben ik jarenlang non-playing captain geweest en het is inderdaad wel eens voorgekomen dat je in de slotfase van de wedstrijd enige invloed kan uitoefenen. Sinds er echter met increment gespeeld wordt hebben de spelers doorgaans geen vliegende tijdnood meer en hebben ze meestal zelf in de gaten hoe het staat. In deze wedstrijd denk ik dat van degenen die verloren hebben niemand bewust remise uit de weg is gegaan. Van de drie cruciale partijen in de slotfase hebben Machteld en Iozefina er denk ik alles aan gedaan om er remise uit te slepen en het scenario bij Simon was denk ik ook door geen teamleider te voorkomen geweest. In dit geval was Jasper overigens het grootste deel van de wedstrijd klaar en in de speelzaal, maar ik denk niet dat hij in dit geval veel had kunnen doen. Een oplossing in voorkomende gevallen zou kunnen zijn dat de teamleider vooraf aan de wedstrijdleider aangeeft dat degene die het eerste klaar is tijdens de wedstrijd als teamleider fungeert totdat de teamleider zelf klaar is. Overigens mag een teamleider geen ongevraagd advies geven en mag het gevraagd advies officieel alleen uit ‘ja’ of ‘nee’ bestaan, al ben ik de eerste om te erkennen dat dergelijke gesprekjes meestal iets langer zijn.
8 oktober 2019
Barts kennis van de reglementen is helaas niet geheel uptodate – een teamleider mag wel degelijk ONGEVRAAGD advies geven. Althans, artikel 31 van het KNSB-competitiereglement sluit die mogelijkheid niet uit:
“Een teamleider heeft het recht de spelers van zijn team te adviseren een remiseaanbod te doen of aan te nemen en ook een partij op te geven. Hij dient zich tot uitsluitend korte informatie te beperken, alleen op basis van omstandigheden die betrekking hebben op de wedstrijd. Hij mag een speler adviseren “bied remise aan”, “neem remise aan”, of “geef de partij op (…)”.
Ik wist dat tot voor kort ook niet, totdat Hiddo Z (wie anders) mij er eens op wees.
Overigens ben ik het volkomen eens met de hartekreet van Johan: natuurlijk moet GC1 een nonplaying TL hebben. Het ontbreken daarvaan heeft naar mijn indruk al diverse matchpunten gekost.
Maar waarom vervult Bart, die tenslotte steevast de hele middag in het DSC aanwezig is, die functie dan zelf niet?