GC2 mocht in ronde 3 van de competitie aantreden tegen Philidor Leeuwarden, vaste waarde in klasse 1A. Zoals ervaren KNSB-schakers weten speelt een belangrijk deel van de wedstrijd zich af in de weken, dagen en ochtenduren vóór de partij. Lukt het om in de sterkst mogelijke opstelling te komen? Moeten er invallers geleverd worden aan een hoger team? Zijn er last minute ziekmeldingen? Voor deze wedstrijd speelde dat nog eens extra omdat juist op zaterdag nieuwe coronamaatregelen ingingen, wat betekende dat er een coronatoegangsbewijs (‘CBT’) verplicht was. In mijn bubble is het halen van een prik of een test niet zo’n ding, maar voor andere spelers bleek dat zwaarder te wegen dan een partij schaak en het steunen van team en club.
Toen de opstellingen verschenen bleken erbij Philidor zes basisspelers te ontbreken. De details ken ik niet, uit tweede hand begrijp ik dat het een mix was van reguliere afmeldingen, ziektes en bezwaren tegen het CBT. Desondanks had Philidor nog een volledig team van redelijke sterkte op de been weten te brengen, wat niet elke club gelukt is.
Omdat ik de langste partij van de dag had (waarover later meer), steun ik voor onderstaand verslag op de input uit de GC2-app.
De wedstrijd
Op bord 1 was het idee dat Daan tegen Migchiel de Jong in het diepe gegooid zou worden. Het bleek echter Jan Boersma te zijn. “Ik kreeg vanuit de opening een maroczy structuur. Ik speelde een snelle c4-c5 om de stelling te openen en dames te ruilen. Nadat mijn tegenstander weigerde om dames te ruilen miste hij een tactische manier om zijn pion terug te winnen. Vervolgens pakte hij het niet optimaal aan waardoor ik naast een pion meer ook een betere stelling had. Ik wilde vervolgens mijn tegenstander zo passief mogelijk houden en dekte mijn dominerende loper op tactische wijze. Helaas zat hier een lek in en moest ik een kwaliteit inleveren, mijn tegenstander was zo opgelucht dat hij direct remise aanbood.”
Alef op bord 2 werd met pijnstillers op de been gehouden en wist soepel de sterkste speler te neutraliseren. “Ik had saaiste partij van de dag waar evenwicht nauwelijks is verbroken en er zetherhaling kwam die niet goed ontlopen kon worden.”
Adrian op bord 3 trof een sterke invaller. In een Grünfeld miste hij de kans op een sterk e5-e6! met groot voordeel. Daarna werd het onduidelijker en kwam hij voor zijn gevoel op enig moment minder te staan. Uiteindelijk toch remise.
Joost op bord 4: “Bij mij zou ik zeggen dat ik vanuit de opening een wat mindere stelling kreeg met zwart. Ietswat frivool spel pakte mijn tegenstander goed op. En hij had een mogelijkheid tot een mooi plusje. Dat pakte hij niet goed aan. En na ruil van stukken had hij wel meer ruimte, maar ook wat zwakten. In beginnende tijdnood gaven de zwakten de doorslag. En moest hij steeds meer materiaal geven. Waarna hij bij zet 40 een stuk achter stond en besloot op te geven.”
Simon zat naast mij tegen Eddie Scholl die de laatste tijd alleen nog maar met zwart speelt. Toen er een mooie Spanjaard op het bord verscheen dacht ik bij mezelf dat Simon hem geen groter plezier had kunnen doen. Maar ik zou zelf ook niet geweten hebben hoe je tegen zo’n gezond klassieke speler de partij vanaf het begin op scherp kunt zetten. Eddie smaakte het genoegen om de eer van Philidor te redden. ”Mijn partij was niet echt een feest. Net als 3 seizoenen geleden tegen Eddie Scholl met wit, ongeveer dezelfde opening. Ik stond misschien iets beter toen ik met een ongelukkige damezet een pion weggaf, toen was het alleen maar afzien”
Overigens ben ik nog steeds van mening dat de KNSB de FIDE moet overtuigen om Eddie de IM-titel te verlenen op grond van historische prestaties.
In het duel der Jannen mocht Baljé tegen Hania. Gelukkig kende ik de off-beat opening een stukje, maar al snel stond er een ingewikkelde en nieuwe stelling op het bord waarin de witte koning niet eenvoudig in veiligheid kon komen. Ik maakte mij grote zorgen over de tegenaanval Pb5 die ik met alle stukken op het bord met …Kd8 zou moeten beantwoorden. Onderstaand diagram geeft een van de vele mogelijke stellingen die had kunnen ontstaan. De engine geeft na de enige zet Da4 het typische 0.00 zonder dat er op korte termijn een eeuwig schaak gaat plaatsvinden. Enfin, Pb5 kwam niet en het lukte me om te ontwikkelen, het centrum te openen en de witte koning te belagen. De tijd ontbrak echter om de coup-de-grâce te vinden. De straf daarvoor was het winnen van slechts een kwaliteit en een pion, waarna ik tot 6 uur bezig was om de weerstand te breken.
Peter: “Vanuit een kleine positionele plus na de opening kwam ik, na enkele onnauwkeurigheden van zwart, in een gewonnen dame + paard tegen 2 torens + paard eindspel en liet niet meer los.”
Loek speelde in het duel der jeugdspelers remise tegen Leandro Slagboom. Details ontbreken bij het ter perse gaan van dit verslag.
Christofoor kreeg de tweede Siciliaanse draak op rij. Na de gebruikelijke aanvallende bewegingen offerde zwart standaard de kwaliteit op c3 voor een ingewikkeld eindspel. Christofoor speelde die fase beter en had het punt voor het oprapen. In plaats daarvan deed hij het onhandig en begonnen de zwarte koningsvleugelpionnen te lopen. In die fase was elke uitslag mogelijk, remise was zo gek nog niet. “Ik kreeg een drakenvariant die in de 80er jaren van de vorige eeuw lange tijd populair was tegen me. Wit offert met h4-h5 een pion, zwart met Tc8xc3 een kwaliteit. Rond de 25e zet win ik nog een kleine kwaliteit, maar ik doe het nonchalant. Met 3 levensgevaarlijke vrijpionnen tegenover een paard wordt het een spannende partij. Uiteindelijk remise”
Rudolf werd op bord 10 met eigen wapens bestreden. Dat betekende echter dat hij ook goed wist hoe de witte opzet te ontzenuwen. Toen hij de derde pion ging snaaien gaf wit op. “Mijn tegenstander offerde in een Alapin zijn h-pion voor een sterke aanval op mijn koningsvleugel. Gelukkig had ik nog niet gerokeerd… Met het ruilen van de witveldige lopers verdween wits belangrijkste troef. Bij verdere ruilacties won ik nog twee pionnetjes en hield mijn tegenstander het voor gezien.”
Twee belangrijke matchpunten voor GC2 en Philidor gaat zich beraden op hoe nu verder.
Bovenin klasse 1A walste Paul Keres onverdroten door tegen het toch niet misselijke Zukertort Amstelveen. Caissa-Eenhoorn houdt Paul Keres nog knap bij, maar zal toch niet de illusie hebben dat ze kans maken op promotie. De vraag wie het lijf gaan redden en wie niet is veel interessanter. Voorschoten deed goede zaken door te winnen van een (CBT-?)verzwakt Wageningen.
Jan Baljé :
13 november 2021
Jeroen Weggen heeft een mooi verslag geschreven over deze wedstrijd met wat meer beeld- en partijmateriaal: https://philidor1847.nl/?p=8266