Dit jaar als vakantie een week met het gezin naar Berlijn geweest. Lekker luieren, de stad bekijken en natuurlijk de schaakliteratuur en, steeds vaker, de schaakmedia bijwerken. Een kort verslag/recensie.
In Berlijn hebben we het lokale ‘schachladen’ Marco-edition opgezocht. Een interessant zaakje. De wat oudere eigenaar heeft duidelijk moeite om zich aan te passen aan het internettijdperk, wat hem op langere termijn wel eens de kop kan kosten. Maar het was een interessant persoon, GM in het correspondentieschaak en daarnaast ook nog de uitgever van Marco Verlag. Die uitgeverij richt zich niet op de meest commerciële boeken, maar heeft de schaakliteratuur bijvoorbeeld verrijkt met het bijzondere boek 25 annotated games van GM Robert Hübner. Ik verlaat de zaak met het boek Chess Structures – a grandmasters guide en een exemplaar van het tijdschrift Rochade Europa.
Om met die laatste te beginnen, die valt me 100% mee. Voor maar 3,30 een tijdschrift van meer dan 100 bladzijden vol met schaken. Zelfs als je de Duitse toernooikalender en bondsnieuws eraf trekt is het uitstekende value for money. En goed mee te nemen naar Strandbad Wannsee natuurlijk.
Het boek Chess Structures stond al een tijdje op mijn lijstje, maar ik had toch mijn twijfels. De auteur behandelt standaard structuren en plannen verdeeld over 5 structuren. Maar is het mogelijk om onderwerpen als de geïsoleerde pion en hangende pionnen in slechts 20 bladzijden te behandelen? Nu ik er wat ik gelezen heb, denk ik dat dit boek wel in een behoefte voorziet. Je krijgt in een beperkt aantal bladzijden een redelijk beeld waar het om draait in een structuur en dat is dan het beginpunt van verdere studie. Bovendien versterken de verschillende hoofdstukken elkaar. Ik lees nu bijvoorbeeld over de Grünfeld structuur. Ook al speel ik die niet, ik vind het wel leerzaam.
De verschillende Berlijnse clubs hebben ook een soort zomerschaak wat aangekondigd wordt op een centrale website. Ik ben één avond naar een blitzturnier geweest (5 minuten pp). Snelschach is bij hun 15 minuten pp, een tempo dat we hier gelukkig niet kennen. In gezellige atmosfeer werd met 20 deelnemers 11 ronden zwitsers afgewerkt. Het feit dat ik met 9/11 ongeslagen tweede werd, geeft wel aan dat het niveau niet al te hoog was ;-). Eén oudere speler bleek halve finalist op het WK correspondentieschaak, maar dat is toch echt een andere discipline.
Over het seizoen heen speelde deze club vijf blitzavonden. De speler die op grond van de drie beste resultaten bovenaan staat is de blitzmeister. Misschien ook een leuke formule voor ons?
Verder heb ik het nodige werk gestoken in the Nimzo-Indian move by move van John Emms. De move by move serie verschilt behoorlijk per schrijver, maar met John Emms heb ik goede ervaringen. Ik sluit me aan bij de 6/6 sterren review van chesscafe.com.
En dan zijn er natuurlijk nog de DVD’s. Via de iphone heb ik Endgame Strategy for Experts van Rustam Kashimdzhanov en één of andere tactics DVD van Shirov bekeken. Kijken via de iphone vind ik een ideale manier, je hebt altijd de clips bij de hand als je even een moment hebt. De DVD van Kashimdzhanov was de moeite waard, hoewel het altijd de vraag is hoeveel er blijft hangen. DVD kijken is een tamelijk passieve vorm van kennisoverdracht en uit het onderwijs weten we dat actieve verwerking aanzienlijk meer resultaat heeft. Maar goed, het is vakantie en lekker schaaktv kijken is ook leuk.
De DVD van Shirov heb ik meer mijn twijfels over. Hij presenteert een aantal tactische fragmenten uit eigen partijen. Maar voor hetzelfde geld koop je het Quality Chess Puzzle boek en heb je aanzienlijk meer te puzzelen. De bespreking door een voormalig wereldtopper is natuurlijk wel aardig, maar toch…
En tot slot was het leuk om de verrichtingen van Bert van de Marel in www.leidenchess.com te volgen. Zou het hem lukken om een meesternorm te scoren?? Nog twee ronden te gaan!
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.