Met 38 deelnemers had de Groningse Schoolvereniging verreweg de grootste afvaardiging naar het Dok in Lewenborg gestuurd, voor de 3e maal de speellocatie van dit toernooi. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat deze school met overmacht kampioen werd. Na 9 ronden hadden de vier beste GSV-ers 3,5 punten voorsprong op het team van het Karrepad. Het winnende team bestond uit Levi Sekema, Rogier Visser, Thieme Dijksterhuis en Quinn van Dijk. Het team van het Karrepad werd voor het grootste deel bemand door de gebroeders Syaf, aangevuld met Rens Hegeman. Met Ozein Syaf is meteen de smaakmaker van het toernooi genoemd. De vijfjarige jongen uit groep 2 kan nog niet lezen en schrijven, maar schaken des te beter. Bijna had men niet mee gedaan. De familie kwam binnen toen de 1e ronde net 3 minuten aan de gang was.
De GSV bleef ook het Karrepad voor in het scholenklassement voor de onderbouw. Dit was een nieuw klassement, vooral ingesteld omdat er sinds kort ook een landelijk toernooi is voor dit soort schoolteams. Hier bestond het winnende team uit Quinn van Dijk, Niels Thio, Quinten Zom en Ghilon Etienne.
Ook in het algemeen klassement waren veel GSV-ers te vinden. Levi Sekema was vooraf de grootste kanshebber en maakte dat waar. Hij bleek na een minder geslaagd noordelijk kampioenschap deze dag erg gefocust en hoefde slechts een half punt af te staan. Tommaso Cioffi van de Boerhaaveschool werd op een half punt achterstand tweede. Op de derde plaats eindigde de kampioen van vorig jaar, Rogier Visser. In de top 10 van het klassement zaten vier GSV-ers.
Bij de meisjes was Anouk Koerts van de Haydnschool de sterkste. Ze behaalde 6,5 punten, een halfje meer dan Eli Alia Jorritsma van de Wegwijzer, die nog twee jaar mag meedoen. Het erepodium werd compleet gemaakt door Berdien de Boer van het Palet.
Ook in de verschillende groepen eindigden veel GSV-ers bovenaan. Drie van de vijf groepen werden door spelers van deze school gewonnen. Het erepodium van groep vijf bestond zelfs compleet uit GSV-spelers.
De winnende schoolteams plaatsten zich voor de provinciale finale op 9 maart. Waarschijnlijk worden ook GSV 2 en GSV 3 wel uitgenodigd, want die misstaan daar niet. Dat is aan de NOSBO, die helaas niet aanwezig was. De bond had wel gezorgd voor de herinneringen, maar zonder dit te communiceren was er geen tekst aan de sleutelhangerpionnen toegevoegd, zoals was afgesproken. Vaantjes lijkt daarom volgend jaar een leuke idee.
Het 31e toernooi trok 103 deelnemers, iets meer dan vorig jaar. Een leuk aantal, maar daarmee is de organisatie niet tevreden. Veel scholen die in het verleden met veel spelers meededen, waren nu niet van de partij. Gelukkig zijn op de Meander, Starter en de Vrije School weer schaakcursussen gestart, zodat er in de toekomst wellicht weer deelnemers van die scholen aanwezig zullen zijn. In potentie kan dit toernooi groeien naar zo’n 200 deelnemers.
Vraag is hoe die te bereiken. De meeste deelnemers komen niet omdat de school zo actief is, maar omdat een schaaktrainer daar het nodige doet of een enthousiaste ouder. Scholen hebben zelf nauwelijks interesse om hier iets aan te doen. Voetbal is een stuk populairder onder de leraren.
Het toernooi verliep in grote lijnen uitstekend. Door het versneld Zwitsers speelden de oudere groepers al in de eerste ronden tegen elkaar en dat leverde al in de vroege ronden interessante partijen op. Ze kregen een virtueel punt meer, die in de loop van het toernooi werd afgenomen. Hierdoor speelden ook de kinderen uit groep 3 en 4 in de eerste ronden tegen elkaar en kwamen ze, bij goede resultaten, pas later oudere spelers tegen. Voor herhaling vatbaar.
Toch zijn er nog wel een paar verbeterpuntjes. De kachel hoeft niet aan. Met steeds zo’n 140 mensen in de zaal, was het heel warm. Helaas was er geen winkel. Hopelijk komt 468 innovation volgend jaar wel. Vergeten werd om een lijst neer te leggen, waar mensen hun e-mail achter konden laten. Volgend jaar dus minder directe reclame. In het reglement stond niet duidelijk hoe het scholenklassement werd berekend (wel in de uitnodigingsbrief naar de scholen). Daarom werd besloten dat een school slechts een teamprijs kon ontvangen, net zoals spelers slechts een individuele prijs konden krijgen.
Het toernooi werd georganiseerd door de vier Groninger clubs met een jeugdafdeling: De Groninger Combinatie, Staunton, Paardensprong en de Matadoren. De samenwerking verliep in het algemeen uitstekend. Iedere club vaardigde wedstrijdleiders af en deed iets speciaals voor de organisatie. Tijdens de afsluitende maaltijd kwamen ideeën naar voren om ook op andere gebieden die samenwerking te verbeteren.
[Foto’s (gemaakt door Boudewijn Hoogeboom) van afgelopen zaterdag: kijk HIER.]
Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.