Het moest even duren door de bye in de eerste ronde, maar begin November mocht GC6 eindelijk ook beginnen aan het nieuwe seizoen. Door overmacht en persoonlijke omstandigheden waren we helaas niet in staat om alle borden te vullen. Desondanks waren we erop gebrand wat moois te laten zien! Tegenstander was ESG Emmen 2, op papier ongeveer gelijkwaardig met ons. Hierbij een verslag van de wedstrijden, ongeveer op chronologische volgorde.
Op bord 8 speelde Daniël een erg soepele partij met wit. Zwart ging voor een moderne stelling en wit speelde een vroeg f4. Daniël kwam lekker uit de opening, zette al gauw druk op de zwarte koning en maakte heerlijk gebruik van een paar passieve zetten en vergissingen van zijn tegenstander. Stukje bij beetje pakte hij steeds meer ruimte op het centrum en de koningsvleugel en won een pion winnen door 20. Bxc6 te spelen. Ondanks het voordeel voor Daniël had zwart ervoor kunnen kiezen om nog even door te spelen, maar het besluit om de partij maar op te geven was ook wel begrijpelijk.
Op bord 6 speelde Nils met wit een Londen. Het was een partij met een zeer hoog tempo. Om kwart voor twee liep ik even bij de borden langs en zag dat er al 22 zetten gespeeld waren door beide spelers. Nils houdt wel van een potje snelschaak en dat was te merken. Hij stond al gauw beter. Zwart dreigde na 9…Lf5 een ontzettend sterke loper op d3 te plaatsen, wat Nils met een paar manoeuvres met zijn paard, waaronder het ijzersterke 13. Nxc4! wist te pareren. Helaas wist Nils dit voordeel niet te converteren door het verlies van een stuk, waardoor dit punt naar Emmen ging. Toch heeft Nils een aantal mooie dingen laten zien deze partij.
Op bord 1 speelde Alex met zwart een moderne verdediging. Hij had een pion minder, maar ruim voldoende compensatie. Toch gaven beide spelers geen mogelijkheden weg. Volgens Alex zelf was de partij: ‘’Niks leuks behalve 26. De2??. Hier mistte wit namelijk een kans op materiaalwinst via 26. Pe6+! In plaats daarvan werd al gauw de vrede getekend.
Op bord 2 speelde Henk met wit een soort grand prix Siciliaan waar zwart Pc6 uitstelt. Op zet 7 won Henk een pion, maar hij zag terecht in dat dat hem nog geen winnende stelling gaf. Vervolgens wist wit correct te navigeren door het middenspel en de zwarte stukken wat terug te dringen. De zet 19. Dg3 veroorzaakte mogelijk wat complicaties voor wit. 19…Pxd4 kost wit aardig wat voordeel en na het weliswaar incorrecte, maar toch interessante 19… Pxf4 moet wit erg precies afruilen om voordeel te behouden. In de partij speelde zwart 19…Td7??, waardoor Henk definitief de partij naar zich toe kon trekken met 20. Pe6+!. Zwart probeerde nog een matdreiging op te zetten, maar verloor ondertussen veel materiaal en Henk verdedigde secuur. Na 32… Dc6 en 33. Th3+ gaf zwart op, al zag Henk nog wel een leuke complicatie na 32… Lxg2, waar wit nog even moet oppassen. Maar ook in dat geval is het materiaalverschil te groot.
Op bord 7 speelde Wim met zwart. Hij gaf aan dat het behoorlijk gelijk op ging en dat hij in het eindspel even wat moest gaan rekenen. Hij kon er op een gegeven moment voor kiezen om een gevecht aan te gaan met vrijpionnen voor beide spelers, maar besloot dit niet te doen. In de uiteindelijke partij wist Wim met zijn koning handig een driehoekje te lopen om remise veilig te stellen.
Op bord 4 mocht ik met wit spelen en kwam ik in een geweigerd damegambiet terecht. Wit besloot wat te compliceren door 10. Pe5?! en gaf vervolgens een pion weg in ruil voor een actieve stelling. Hierbij had ik correct berekend dat ik voldoende compensatie had voor de pion, maar het was ook al gauw duidelijk dat ik onvoldoende druk kon zetten voor een echt voordeel. Vanaf zet 27 zat ik een beetje de azen op een kans om Dxg6 te spelen, maar kreeg nooit de kans om die zet met een echt winnend voordeel te spelen. Mijn enige echte kans op voordeel zag Alex achteraf in de analyse. Na 28…Dc5? moest ik via 29.Th1! de druk opvoeren op de zwarte koning. In plaats daarvan speelde ik 29. b4? en gaf ik zelfs een licht voordeel aan zwart. Via Dd4 kon zwart afruilen naar een eindspel waar mijn b-pion en g-pion onder druk gezet konden worden. Zwart koos ervoor om De5 te spelen en de dames af te ruilen. Onder tijdsdruk wist ik het hoofd koel te houden, de pion terug te winnen en af te wikkelen naar een opposite colour Bishop eindspel en dus remise. Mijn partij leek wat dat betreft een beetje op die van Alex. Gelijk opgaand en 1 gemiste kans. Zeer atypische partij voor mij, maar wel een zonder noemenswaardige blunders!
Tot slot speelde Johan op bord 3. Voor zover ik het meekreeg ging zijn partij alleraardigst en kon hij afwikkelen naar een eindspel waar hij een zeer gevaarlijk vrijpion had. Vervolgens zag ik dat hij toch wat pionnen moest opgeven. Ik maakte me, zeker nadat mijn remise de partij op 3.5/3.5 had gezet, nog even zorgen dat we op het laatste moment nog konden verliezen, maar Johan hield knap de remise! Eindstand uiteindelijk 4-4. Een terechte uitslag waar wij, zeker vanwege het lege bord, tevreden over kunnen zijn.
Omdat de stockfish engine Henk zijn paardoffer op e6 een Brilliant (!!) beoordeling geeft, mag hij de beker optillen voor deze wedstrijd, vandaar de toepasselijke foto!

Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.