Op 12 maart stond alweer de 6e ronde van de KNSB competitie op het programma. Met een score van 4 matchpunten uit 4 wedstrijden was de basis al prima, maar om degradatie te voorkomen wilden we graag nog minstens één wedstrijd binnenhalen. Van tevoren was het enorm lastig onze kansen in te schatten tegen Assen 3, gezien de hoeveelheid spelers die ze ingezet hebben in voorgaande rondes. Assen moest ook deze wedstrijd wat improviseren met het team en koos voor een mix van ervaren en jongere spelers. Over improvisatie gesproken, ook onze selectie maakte wat veranderingen door. Zo maakte onze NOSBO speler Wessel zijn debuut in de KNSB competitie en leek het erop dat Sandro niet mee kon spelen en we met zeven spelers moesten aantreden, maar zo liep het niet. Op naar het schaken met commentaar van Edwin en Chelvan.
Sandro kon plots ‘invallen’ voor Mathijs na een verandering in zijn schema, waardoor we wonderbaarlijk genoeg toch nog compleet naar Assen konden afreizen. Hij naam plaats aan bord 4 met zwart. Sandro speelde de draak variatie van de Siciliaan. Wit antwoorde vrij principieel met een Lc4, Le3, Dd2 setup, maar koos er niet voor de donkere loper te houden na Sandro’s 9…Pg4. Erger nog voor wit, na 10…Pxe3 ging wit voor een tussenzet 11.Pxc6 die simpelweg niet werkt vanwege 11…Pxc4. Na een grote afruil stond Sandro een stuk voor en was het afruilen geblazen. Het was snel klaar toen wit een matconstructie miste met Lh3. Weer een overwinning voor de draak, en voor ons team, 1-0

Op bord zes ging werkelijk alles mis. Eerst vergat ik (Edwin) het triviale 5…Dd4 in de afruilvariant van het Spaans om de pion terug te winnen. Vervolgens werd mij de pion teruggegeven die ik kon nemen door 8. Lxf3 gevolgd door 9. Dxd4 of 9. Lxd4. In een moment van complete blindheid speelde ik eerst 8. Lxd4 met het idee na 8…Dxd4 9. Lxf3 te spelen, vergetende dat 9…Dxd8 met schaak komt en een heel stuk verliest. Ik denk dat dat typische gevoel van het ineens heel warm krijgen alvorens door de grond te willen zakken sommige lezers bekend voorkomt. De rest van de partij valt weinig over te zeggen. Ik probeerde met allerlei balanceeracts stukruil te voorkomen en iets van tegenspel te creëren, maar zonder dames viel er weinig te doen. Mijn tegenstander bleef heel nauwkeurig met het uitpakken van het cadeautje. Op zet 25 maakte ik een einde aan het lijden en gaf ik op, 1-1. Waarschijnlijk mede door het verloop van de wedstrijd heb ik er zaterdagnacht verrassend genoeg niet meer van wakker gelegen en schaar ik het maar onder de noemer ‘kan gebeuren’, maar toch zal Assen voorlopig in mijn brein nog wel even gelinkt zijn aan dit drama.

Mijn (Chelvan) partij was ongeveer gelijk met die van Edwin klaar. Ik speelde een mainline Scandinavische verdediging tegen een jonge speler. In de opening kon ik een stuk winnen door met tempo het paard dat de loper dekte af te ruilen na de vergissing 9.Lg5. Ondanks deze tegenslag was mijn tegenstander nog lang niet klaar met deze partij. Zoals hij zelf achteraf zei: ‘’Niemand heeft ooit punten gewonnen met opgeven’’. Mooie mentaliteit! Hij bedacht allemaal tactics, bijvoorbeeld een paardoffer op een leeg veld via 11.Pb5. Ik besloot het op safe te spelen met Pa6, maar het slaan van dit paard kon ook prima, aangezien zwart minstens twee stukken krijgt voor de toren en vermoedelijk twee pionnen. Ook ging hij met 21.Te8 voor een aanval op mijn achterste rij. Het creëren van luft via g6 was voldoende om mat te voorkomen. Op het laatst was mijn matdreiging net wat sneller dan zijn aanval op mijn koning, waardoor ik het punt kon binnenhalen en de stand nu 1-2 werd. Maar ik denk dat deze jongen op korte termijn honderden ratingpunten erbij kan verdienen als hij zich blijft ontwikkelen.
Wyona op bord 7 met wit opende schots en kreeg volgens mij het ongebruikelijke 4…Pge7 tegen zich. Ze raakte niet van de leg en bouwde gestaag een mooi initiatief op die haar uiteindelijk een pion opleverde. De tegenstander ruilde af naar een toreneindspel, misschien vertrouwend op de veelgenoemde hoge mate van remise dat deze eindspellen in zich hebben. In dit eindspel leken de kansen echter heel goed voor wit om dit te converteren. Het was zelfs nog sneller afgelopen toen zwarts koning iets te gretig naar voren stapte en Wyona met haar koning het matnet kon gaan sluiten. Zwart zag het niet en plots was daar mat met een pion. Een mooie overwinning die het 1-3 maakte en ook het moment dat ik steeds hoopvoller werd dat de gevolgen van mijn partij te overzien zouden zijn.
Wessel kon hierna al snel ons komen vergezellen bij de analyseborden met het heugelijke nieuws dat het 4e punt binnen was en we dus weer minstens een matchpunt gingen pakken. Zijn partij op bord 5 was een vierpaarden Engels met wit. Zwart besloot met 7.c5 de dame te kicken, maar dat zorgde er tevens voor dat het b5 veld erg verzwakt werd, waar Wessel dan ook dankbaar zijn paard neerzette. Hij kon vervolgens druk zetten op de vijandelijke koning en een pion winnen. Nadat een tactic door zwart over het hoofd werd gezien kon Wessel de dames afruilen en zijn tegenstander besloot het eindspel met drie pionnen minder maar te laten voor wat het was. Wessel komt nu aardig in de buurt voor genoeg partijen voor een officiële rating, en met een score van 2 uit 4 tegen spelers met een gemiddelde van zeker 1600 kan deze rating zomaar een behoorlijk hoge worden. Stand was nu 1-4.
Jouke op bord 1 met wit opende met de ‘Jobava London’. Een setup waarin hij zich comfortabel voelt en weinig diepe analyse vereist, zo zei hij na afloop. Wit mocht de lopers ruilen op g6, wat zwart een op het oog lelijke pionnen structuur van h6, g6, g7 opleverde. Er zomaar doorheen breken was volgens Jouke in de analyse achteraf nog niet zo makkelijk, maar dat deed hij bekwaam. Met een tactiek won hij een pion rond zwarts koning, waarna de hele koningsstelling uit elkaar viel. Jouke kon weer een punt bijschrijven en stelde ook de overwinning veilig, 5-1.
Op bord 2 speelde Gerard met zwart. Hij kwam lekker uit de opening en had gevoelsmatig in het middenspel een winnende stelling. Helaas kon hij, zoals hij het zelf verwoordde, ‘’de weg niet vinden’’. Of het door de tijdsdruk kwam of omdat het gewoon moeilijk was om door te breken was lastig in te schatten, maar dat de speler van Assen een mooie tegenaanval lanceerde stond buiten kijf. Kan gebeuren, Gerard staat nog altijd 3,5 uit 5, wat een prima score is. Stand in de wedstrijd is nu 2-5.
De langste partij was die van Roel op bord 3 met wit in een Marshall queens gambit met cxd4. Roel kon al gauw intiatief in het centrum pakken en had erg veel ruimte om te manoeuvreren met zijn stukken, terwijl zwart steeds meer in de verdrukking kwam. Nadat zwart met 17. Pxd4 een vergiftigde pion sloeg, kon zwart een stuk winnen met het mooie Dg4. De toren hangt in deze stelling, maar de matdreiging neutraliseert dit gevaar. Het paard op d4 kon na een tweede tactic met schaak geslagen worden en een paar zetten later capituleerde zwart. Mooie, soepele overwinning van Roel, die dit seizoen nog altijd ongeslagen is. *afkloppen*. Hierdoor werd de eindstand 2-6.
GC6 staat nu met 6 matchpunten en een uitstekende bordpuntenscore zo goed als veilig voor handhaving. Het kampioenschap lijkt uit zicht met de ongeslagen status van Tjonger Aa Linde, maar aan het begin van het seizoen hadden wij nooit gedacht op een gedeelde tweede plaats te staan met nog twee wedstrijden te gaan. Er staan nog wedstrijden tegen SISSA en Leeuwarden op het programma. Laten we het seizoen mooi eindigen!

Geef een antwoord
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.