Zaterdag 11 februari was het eindelijk zover: na een lange winterstop mochten we aantreden tegen een van onze grootste concurrenten, Mid-Fryslân 1. Omdat wij in onze eerste wedstrijd 4-4 gelijkspeelden tegen Haren 1, en omdat Mid-Fryslân alles tot nu toe had gewonnen was dit een wedstrijd die we moesten winnen om zicht te houden op promotie naar klasse 4. We waren enthousiast, maar er was ook spanning; de ploeg uit Akkrum had al hun wedstrijden dit seizoen zeer overtuigend gewonnen, en we wisten dat we op elk bord een sterke tegenstander konden verwachten.
Op bord 8 was Chelvan als eerste klaar. Dit is niet ongewoon gezien zijn speelstijl; ook in deze partij liet hij zich weer van zijn scherpste kant zien door in een Konings-Indisch als wit lang te rokeren en zwarts koning te bestormen met pionnen. Hoewel objectief wellicht een tikkeltje dubieus, blijkt deze strategie in de praktijk te werken – Chelvan’s tegenstander staat weliswaar iets beter na 18..b4, maar bezwijkt uiteindelijk onder de druk, als hij het mooie intermezzo 22.Pf5+ mist. Hierna opent Chelvan de lijnen op de koningsvleugel, en al snel staat zwart mat. 1-0
Ook Gerard was op bord 6 relatief snel klaar met zijn partij. Gerard komt goed uit de opening, en na het mooie 10.c5 voelt zwart zich gedwongen om zijn loperpaar op te geven. Toch blijft zwart wel dreigend, en het lijkt een tijdje alsof er een aanval gaat komen. Deze blijft uit, en na 28.Dxb7 is het overduidelijk dat zwart niet beter staat. Zwart speelt hier 28..Tb8??, waardoor hij zijn dame ruilt voor een toren en een stuk. Gerard laat al snel zien dat dit niet werkt en na 34 zetten staat het 2-0 voor ons.
Toen ik deze partij zelf bekeek snapte ik totaal niet wat zwart nou probeerde met 28..Tb8, maar Gerard had een duidelijke verklaring: “… schaken is vaak zo psychologisch. Mijn tegenstander had optisch gezien een dreigende aanval, ik moest nauwkeurig verdedigen. Op het moment dat ik door de dameruil duidelijk een gelijke, misschien betere stand had, zag ik dat de druiven zuur waren. Ik voelde dat hij wilde forceren en daardoor teveel risico zou nemen, en zo ging het ook.”
Op bord 7 had Edwin het iets moeilijker dan zijn buren. Ondanks een goed begin uit de opening verliest Edwin na 12..a5? een pion. Zijn tegenstander aarzelt niet en speelt 13.Pxd5! Pxd5 14. Lxd5. De penning voorkomt dat Edwin terug kan slaan, en na het verlies van de pion krijgt Edwin het niet voor elkaar om tegenspel te creëren. Na 24 zetten is het 2-1.
Op bord 4 speelde Annelies met wit een erg sterke partij. In de groepsapp had Sandro al medegedeeld dat we van witspelers van Mid-Fryslân 1.f4 konden verwachten, waarop Annelies reageerde dat ze zelf dan ook maar f4 zou spelen. Deze kwam niet op de eerste zet, maar omdat Annelies’ tegenstander koos voor een Siciliaan kwam al snel de Grand Prix Aanval op het bord. In het middenspel was het duidelijk wie de overhand had, en uiteindelijk moest zwart zijn meerdere erkennen in Annelies. 3-1
Zelf speelde ik zoals gewoonlijk op bord 3, met zwart deze keer. Zoals gezegd had Sandro ons gewaarschuwd voor 1.f4, en daar had ik vrijdag dus nog even een tijdje naar gekeken. Uiteindelijk omvatte mijn voorbereiding de eerste vijf zetten die mijn tegenstander speelde. Dit klinkt niet als veel, maar in een opening zoals 1.f4 is het toch fijn om niet meteen op onbekend terrein te spelen. Al snel krijg ik een klein voordeel, en op zet twaalf plaats ik mijn loper op d3, die hiermee wits pion op d2 blokkeert. Wits enige kans om in de buurt te komen van gelijkheid is hier is om het contra-intuïtieve 13.b4 te spelen en een pion te offeren voor wat activiteit, maar dat blijft uit. Na 13..c4 staan wits toren en loper op de damesvleugel compleet ingesloten, en kan ik rustig mijn stelling verbeteren. Tien zetten later zie ik een concrete manier om mijn positioneel voordeel in te ruilen voor materieel voordeel: na de combinatie 23..Txe3 24. Dxe3 (24.fxe3? Pxc1!) Dxe3 25.fxe3 Td1 win ik wits zwartveldige loper, die de hele partij op c1 heeft gestaan. Hierna is het eindspel met een stuk meer relatief makkelijk te winnen. 4-1
Naast mij, op bord 2, speelde Frits Wijbenga, die op het laatst nog beschikbaar was om voor Jim in te vallen (waarvoor dank!). Frits is redelijk nieuw bij de club maar schaakt al erg lang, en dat was te zien in deze partij. Ondanks het feit dat zijn tegenstander al snel voor staat op de klok blijft Frits rustig, en na een ruil van een toren voor twee stukken bouwt hij dit kleine voordeel om in de winst van een pion, een kwaliteit, en uiteindelijk de partij. 5-1
Roel, die al bijna twee seizoenen ongeslagen is, speelde op bord 5 met zwart. Lang blijft het gelijk, maar op zet 28 forceert Roel een ruil van twee pionnen voor wits paard. De computer schat dit nog redelijk gelijk in, maar alleen als wit het opvolgt met 30.fxe5. In plaats daarvan wordt er gekozen voor 30.Lb4, waardoor Roel twee paarden voor een toren krijgt. Bovendien is de stelling erg gesloten en heeft wit net haar loperpaar opgegeven; Roels paarden zijn dus beduidend beter dan een toren in dit middenspel. Ook krijgt Roel twee verbonden vrijpionnen na 32.dxe5. Het voordeel is duidelijk, en los van een klein foutje (na 35..Pb3 heeft wit 36. Txd3!) wint Roel overtuigend met een mooie combinatie, beginnend met 44..c3!, en eindigend met een mooie slotstelling na 46..c2, waarna wit meteen opgeeft.
Als laatste was Sandro bezig aan bord 1, ook spelend tegen 1.f4. Sandro komt net als ik goed uit de opening, maar de stelling is dermate ingewikkeld dat de computerevaluatie niet geheel relevant is. Ook staat Sandro al snel achter op de klok, wat ertoe leidt dat het voordeeltje dat was opgebouwd in de opening rond zet 30 alweer snel verdwenen is. Op zet 35 biedt Sandro’s tegenstander remise, die Sandro weigert. Een paar zetten later, nadat de dames worden geruild, is het ineens wit die de overhand lijkt te krijgen. Op zet 44 biedt Sandro daarom nu remise, die op zijn plaats weer door zijn tegenstander wordt geweigerd. Wit behoudt lang een voordeel, totdat hij na 53.g5+ teruggaat met zijn koning in plaats van te slaan met de loper. Hierna worden snel stukken geruild en is het duidelijk dat er voor beide schakers niet meer inzit dan remise. 6,5 – 1,5.
Een groot succes dus! En totaal onverwachts gezien de gemiddelde ratings van beide teams, en de recente prestaties van Mid Fryslân. Daarbij kregen we een paar uur na de wedstrijd nog meer goed nieuws: onze enige andere concurrent Haren had verrassend verloren van Philidor, waardoor we met een been in de vierde klasse staan. In de groepsapp begonnen mensen meteen te rekenen en te speculeren over de verschillende scenario’s, maar een ding is zeker: als we op 1 april van SISSA winnen, zijn we gegarandeerd kampioen.


19 februari 2023
Als ik het goed zie dan heb je aan 3.5 bordpunten tegen Sissa genoeg voor de promotie.
23 februari 2023
Mid-Fryslân heeft een wedstrijd minder gespeeld. Als zij twee keer winnen en wij verliezen 3,5 -4,5 van Sissa dan hebben zij 10 matchpunten en wij maar 9.
Na de wedstrijdronde van 11 maart weten we meer. Wij zijn zelf vrij, maar dan spelen Haren en Mid-Fryslân tegen elkaar. Een kleine overwinning van Haren op Mid-Fryslân zou het meest gunstige zijn. Bij een 4,5 – 3,5 overwinning van Haren zijn we zelfs al kampioen op bordpunten! Bij alle andere uitslagen moeten we nog wel aan de bak tegen Sissa.