Een verslag door Chelvan en Mathijs
Na een toch ietwat teleurstellend gelijkspel tegen Haren 1 in de eerste ronde was nu S.C. Leeuwarden 1 aan de beurt. Met zes spelers van ons team, en Alex en Tony, die wel wilden invallen (waarvoor dank!) gingen we zaterdagochtend richting Leeuwarden, waar ons een niet al te onbekend team te wachten stond. Vorig seizoen wonnen we 5-3, en speelden we tegen veel van dezelfde spelers; nu was het aan ons om dat goede resultaat weer eens te herhalen.
Sandro Sweet – Wim Ykema 1-0
Op bord 1 mocht Sandro aantreden tegen Wim Ykema, een speler van kaliber die vorig seizoen Jouke nog overtuigend versloeg. Toen zat Sandro nog op bord 4; dit seizoen zit hij vaker op het hoogste bord. En, zoals blijkt, niet zonder reden.
Sandro’s tegenstander kiest in deze partij voor de Caro-Kann, waarna Sandro al na vijf zetten een pion offert met 5.Ld3!?, ook wel bekend als de Aljechingambiet. Zijn tegenstander twijfelt niet en slaat gretig de pion op d4 met zijn dame. Na 6.Pf3 Dd8 kiest Sandro voor 7.Peg5; hoewel het hier verleidelijk lijkt om 7…h6 te spelen leidt dat tot een winnende stelling voor wit doormiddel van 8.Pxf7! (en als 8…Kxf7 verliest zwart zijn dame met 9.Lg6+). Sandro’s tegenstander maakt de juiste keuze en speelt rustig 7…e6. Uiteindelijk wint Sandro zijn pion terug en volgt er een combinatie waarna Sandro twee stukken en twee torens overhoudt tegen vier stukken en één toren. Tenminste, dat zou zijn als zijn tegenstander na 11.Pxf7+ elk ander veld dan e7 had uitgekozen voor zijn koning. Van de vier zetten die hier mogelijk zijn voor zwart verliest er één: en dat is nou net de zet die zijn tegenstander maakt. Na 11…Ke7? 12.Pxh8 kan zwart niet de loper op h7 slaan met het paard want dan volgt 13.Pg6+, wat weer een loper verliest. Zwart is gedwongen om de zwartveldige loper te verplaatsen, Sandro stelt zijn extra stuk veilig, en met een kwaliteit en een pion meer cruiset Sandro naar de overwinning. 1-0
Mathijs Huiskes – Zahid Dzaferspahic 1-0
Omdat Jim GC3 te hulp moest schieten in Arnhem (en daar heel netjes een half punt scoorde tegen een 2000+ speler!) mocht ik (Mathijs) aantreden op bord 2, net als vorig seizoen tegen S.C. Leeuwarden. Toen speelde ik met wit tegen Zahid Dzaferspahic, en won ik met wat geluk. Deze keer speelde ik weer tegen dezelfde tegenstander, maar dan met zwart. Wit opende met 1.Pf3 en 2.g3, waarna ik koos voor de Spasskyvariatie (1.Pf3 Pf6 2.g3 b4). In een interessant middenspel met een curieuze pionnenstructuur maakte mijn tegenstander een klein foutje met 13. Db3, waarna ik 13…Pa5 kon spelen en de dame dwong om zich terug te trekken. Mijn tegenstander koos voor 14. Dc2?, waardoor ik nu volledig het initiatief pakte met 14…b3 15.Dd1 c4!. Als wit slaat op c4 win ik de e-pion, en dus koos mijn tegenstander voor 16.Pfd4. Na 16…cxd3 17.Pc1 Lxe4 18.Lxe4 Pxe4 speelt wit nog een inaccurate zet: 19.Le3?. Dit staat mij toe om nog een pion te winnen met 19…Pxc3! (als 20.bxc3 volgt natuurlijk 20…b2).
Hierna komen we in een eindspel terecht met dames en torens waar ik een pion meer heb. Ik creëer een mooie vrijpion met 27…e5 28.Tfd1 d5 29.Kg2 e4. Na wat gemanoeuvreer van de stukken en het duwen van mijn vrijpion is de overwinning onvermijdelijk en geeft wit op met mat in 5 op het bord.
Jouke Houtsma – Richard Buurstra ½ – ½
Op bord 3 speelde Jouke met wit, en dan is het natuurlijk geen verassing wat er op het bord komt. In een Jobava London komt Jouke erg goed uit de opening, en na 12 zetten is er geen vuiltje aan de lucht voor wit. Hier kiest Jouke voor het sterke doch scherpe 13.Ld3. Een alternatief besproken in de analyse was 13.O-O-O, wat de computer niet zo goed vindt als 13.Ld3, maar wat wel leidt tot een veiligere stelling voor wit. Na 13.Le3 gaat het namelijk snel bergafwaarts voor Jouke, die heel precies moet spelen om het voordeel te behouden. De koning in het midden van het bord blijkt een probleem als zwart 16…Te8! speelt. Na 17.Dd3 18.Lh4 Tge6 is Jouke gedwongen om een stuk op te geven met 19.O-O. Het ziet er een lange tijd niet goed uit voor wit, maar toch krijgt Jouke het voor elkaar om met zijn twee torens toch nog tegenspel te creëren. Op zet 35 vindt hij 35.Tfb6, een zet die dreigt om Txb7+ te spelen. Hierna heeft zwart geen winstkansen meer (de pgn is onjuist; Tb8 was niet mogelijk in de echte partij). Als een ware Houdini haalt Jouke (opnieuw) het halve punt binnen, en blijft hij vooralsnog ongeslagen dit seizoen.
Alex van Huisstede – Wesley Bloemsma 1-0
Op bord 4 speelde onze invaller Alex. Hij koos met zwart voor een variatie op het Konings-Indisch, terwijl wit het centrum pakte met d4 en e4 en meteen druk opvoerde op de koningsvleugel. Waar het een goed idee kan zijn om het centrum open te breken wanneer je tegenstander nog niet heeft gerokeerd, was 12.e5 hier wat dubieus. Wit maakte vervolgens nog een paar iets mindere zetten. Alex speelde daarentegen heel secuur en kreeg een heel comfortabele stelling. Na het interessante, maar toch niet helemaal werkende idee van 19.Lxg6?! kon Alex twee stukken ruilen voor een toren en een pion. Hierna kon hij stukken afruilen en in een eindspel twee vrijpionnen creëren. Nadat de laatste pion van wit van het bord ging wat de partij voorbij. Een mooi punt van Alex, die al een paar jaar lekker bezig is in externe competities.
Tony Westermann – Jura Bruinsma 0-1
Ook Tony was beschikbaar om in te vallen, en hij kreeg een Frans op het bord. Helaas voor hem leidde dit na een lange strijd tot verlies. Dit is wat hij er zelf over had te zeggen:
“Ik had er gisteren echt zin in. Echter, misschien in de war gebracht door de trage aanpak door zwart van de Doorschuif-Fransoos liet ik pardoes een stuk ongedekt staan, hetgeen combinatoir een pion kostte. Er was nog geen man overboord, want mijn stelling was beter ontwikkeld en ik had lekker tijdvoorsprong. Ik wist daar weinig mee aan te vangen, ging ook veel tijd gebruiken en wikkelde af naar een eenvoudig verloren eindspel. Weinig boeiend. Gelukkig deden de anderen het beter en won het team betrekkelijk eenvoudig de match.”
Roel Broekman – Rene Wolfslag ½ – ½
De meest dynamische partij van de dag was waarschijnlijk die van Roel. Meerdere malen liep ik langs zijn bord en dacht: ‘wat is hier gaande, ik snap er niets van’. Roel speelde met zwart in de Pirc verdediging. Hij maakte als eerste een vergissing met 10…Pc4?? en kreeg een wat kwetsbare damevleugel. Na 19.b3? heeft wit het voordeel toch weer weggegeven. De computer zegt heel droog dat het compleet gelijkwaardig is, maar de stelling is ontzettend dynamisch en het kan alle kanten opvallen. Wit heeft een Dame op g7 staan die eng lijkt, maar niet heel veel doet. Roel heeft wat druk op de damevleugel, maar kan op dit moment nog niet doorbreken. Na 22.f4? staat zwart beter. Roel heeft hier overwogen om 23.Tg8! te spelen, maar koos toch voor 23.Pg4?!. Er werden vervolgens nog stukken afgeruild, en nadat de tegenstander het tactische remiseaanbod van Roel in eerste instantie niet accepteerde, werd na 29.Dxc6 toch de vrede getekend. Roel is dus nog steeds ongeslagen sinds de start van het seizoen 2021-2022. Het record van 125 partijen ongeslagen van Magnus Carlsen is nog ver weg, maar we houden het in de gaten. Heel indrukwekkend!
Gerard Potjer – Ilya Bondarev 1-0
Op bord 7 speelde Gerard met wit. De partij zag er dynamisch uit en er ontstond een eindspel met ongelijk materiaal. Gerard had twee lopers en zijn tegenstander had een toren. Ik heb niet heel veel van de partij meegekregen maar Gerard leek een veilige positie te hebben. Hij kreeg vervolgens een cadeautje doordat zijn tegenstander even niet oplette en zijn toren op dezelfde diagonaal zette als zijn koning. Toen ik hem kwam feliciteren zei Gerard genoegzaam tegen mij: ‘Twee lopers in een eindspel zijn heel gevaarlijk’.
Chelvan Landman – Wytze van der Zee 1-0
Op bord 8 mocht ik (Chelvan) aanschuiven. Mijn laatste partij over het bord was in mei, dus ik was even benieuwd of ik nog scherp was. Ik was dan ook opgelucht dat ik de kans kreeg om een variatie van het Scandinavisch te spelen waar ik me thuis in voel. Mijn tegenstander speelde Le2 en Ld2, een combinatie die ik nog niet veel vaker gezien heb. Ik ging vrij comfortabel uit de opening, al vond ik die loper op g5 aardig irritant. Ik had heel even het idee om 18…Ph7?! te spelen om die loper uit te schakelen, maar helaas heeft wit hier 19.e5! en benadeel ik mezelf juist.
Wit maakte de eerste fout van de partij met 21. Dc4, waarna ik met 21…Lxb2+! een pion kon winnen. Vervolgens gingen er nog wat stukken van het bord en ik stond comfortabel beter, maar alleen omdat ik 29. Dd2! had gevonden. Mijn tegenstander blunderde vervolgens 33.Dxg6??. Via 33…De1+ kon ik de koning naar a2 forceren en vervolgens is het mat in 4 via 34.Dc3. Good game!…
Zou je denken, want ik speelde 34…De5?? in plaats van Dc3. Onvergeeflijke blunder. Mijn tegenstander speelde de hele partij erg snel en had nog 1 uur en 15 minuten over, terwijl ik nog 2 minuten had. Ik hield het hoofd hier even niet koel en miste mijn kans, omdat c3 nu beschikbaar was voor wit om een pion neer te zetten. Vervolgens speelde ik tot de tijdscontrole een beetje slordig, waardoor ik mijn voordeel langzaamaan verloor. Ik had een pion meer, maar mijn tegenstander had ineens tegenspel met twee vrijpionnen op de koningsvleugel. Ik moest hoe dan ook voorkomen dat de dames van het bord gingen.
Ik realiseerde me langzaamaan dat ik nu heel kwetsbaar stond en zomaar de partij kon verliezen. Gelukkig was wit wat te gretig met 46.h7?? en kreeg ik een nieuwe kans om de partij te winnen. Na 47.Kd1?? kon ik promotie voorkomen met 47.d3! en tegelijk mat dreigen. Wit heeft geen verdediging meer en een paar zetten later won ik alsnog de partij. Hoewel ik allesbehalve foutloos speelde ben ik zeer tevreden dat ik nooit verloren heb gestaan.
Al met al mogen we hartstikke blij zijn met dit resultaat, helemaal gezien de ratingsverschillen: aan de vijf borden waar onze spelers een lagere rating hadden scoorden we 4,5 punten! Bovendien hebben we onze score van vorig seizoen verbeterd, toen we ‘slechts’ 5-3 wonnen van S.C. Leeuwarden. In de competitie staan we nu gedeeld tweede, en met maar een puntje achterstand op het verassend goed presterende Mid-Fryslân 1 gaan we natuurlijk nog vol voor promotie dit seizoen.
Alex van Huisstede :
9 november 2022
Leuke club is dit, S.C. Leeuwarden. Ik krijg na afloop nog wat te roken en te drinken aan de bar. Volgend jaar weer 😉