Op zaterdag 21 maart speelde het vierde team van de Groninger Combinatie de thuiswedstrijd tegen het tweede van Philidor 1847. Het werd letterlijk en figuurlijk niet helemaal wat ik me ervan had voorgesteld.
Om maar met de letterlijke betekenis te beginnen: Het werd een wedstrijd vol verrassingen. Dat begon al twee dagen voor aanvang van de wedstrijd, toen opeens duidelijk werd dat onze vaste speellocatie niet meer beschikbaar was, omdat men vervroegd met de sloop ervan was begonnen. Dus moesten we op het laatste moment uitwijken van Iederz naar het Denksportcentrum. Onder andere omstandigheden had dit wellicht tot chaotische taferelen kunnen leiden, maar teamleider Wim had zoals gewoonlijk alles onder controle. Iedereen verscheen tijdig op de juiste locatie.
Een korte impressie van de sfeer: Een gezellige drukte met vier teams van de Groninger Combinatie in dezelfde zaal van het Denksportcentrum. Plus nog een vijfde wedstrijd tussen Sissa en de Spassky’s. Buiten is het mooi weer, de lente is net begonnen. Fred die voor aanvang van de wedstrijd hartelijk wordt begroet door enkele van de oudere spelers van Philidor. Hij blijkt een oud jeugdspeler van Philidor te zijn. Taco die een korte openingstoespraak annex peptalk voor de Groninger teams houdt. De aankondiging van een Chinees Buffet na afloop voor de liefhebbers. Wim die traditiegetrouw bananen uitdeelt tijdens de wedstrijd. In deze situatie lijkt de strenge mededeling vooraf dat het afgaan van een mobiele telefoon onverbiddelijk met een nul wordt bestraft, haast een dissonant. Evenals de mededeling van de wedstrijdleider dat hij de opstelling van onze wedstrijd niet gaat voorlezen omdat iedereen zelf ook wel kan lezen.
Dan naar de wedstrijden. Vaak ben ik als laatste klaar met mijn partij, maar al snel diende de volgende verrassing zich aan: Mijn partij was als eerste afgelopen. Ik speelde met zwart op bord 5. Mijn tegenstander bleek dit seizoen uit vorm te zijn en was vastbesloten ditmaal geen enkel risico te nemen. Hij opende voorzichtig en stuurde al snel aan op massale stukkenruil. Het moet gezegd dat ik hem daarbij geen strobreed in de weg legde, al is het nu eenmaal zo dat als wit niet wil, het voor zwart kwaad kersen eten is als hij niet bereid is om zelf grote risico’s te nemen en dat was ik niet. Na massale stukkenruil werd op de veertiende zet remise overeengekomen.
Tijd om eens een kijkje op de andere borden te nemen. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Frans met wit op bord 8 had een rommelige en voor mij moeilijk te taxeren stelling op het bord met twee koningen die in het centrum stonden op respectievelijk d7 en f1. Taco met zwart op bord 7 had een zo te zien gunstige stelling met een pion meer. Egbert met wit op bord 6 had een gunstige Siciliaan met een dame op g3 die de zwarte loper op f8 verhindert zich te ontwikkelen, waardoor zwarts koning niet kort kan rokeren en Henk met wit op bord 2 had een optisch prachtige stelling dankzij een indrukwekkend centrum met pionnen op c4, d4 en e4 en goede velden voor zijn paarden. De overige partijen leken in evenwicht. Alleen Fred met zwart op bord 1 leek misschien iets slechter te staan. Hij moest tijdelijk een pion weggeven, maar leek na de lange rokade de witte pion op d6 onmiddellijk weer terug te winnen. Oftewel drie gunstige stellingen, één chaotische, één misschien iets slechter en de rest ongeveer gelijk. Een overwinning leek vandaag mogelijk.
Maar al snel kwam de volgende verrassing. Even later zag ik dat Fred de witte d-pion weliswaar inderdaad had teruggewonnen, maar nog steeds een pion achter stond. Hoe kon dat nou? Opeens zag ik de reden. Stel je de volgende situatie voor: Wit: pion op e4. Zwart: pionnen op e5 en f4, een paard op d4 en een loper op e6. Wit doet Pxf4!! en wint een pion. Als zwart met zijn pion op e5 het witte paard op f4 terugslaat, hangt het zwarte paard op d4. En zwart kan het paard op d4 niet weghalen, want dan slaat wit met zijn paard de loper op e6. Oeps. Fred sloeg toch terug op f4 bij gebrek aan beter en stond nu een pion achter met een slechte stelling. Het einde heb ik niet precies meegekregen, maar niet veel later gaf hij op.
Maar wat gebeurde daar op bord 8? Opeens stond er een zwarte loper op f2 die door de koning op f1 niet geslagen kon worden. Dat is even schrikken. Gelukkig bleek er niet veel aan de hand te zijn. De loper trok zich weer terug zonder schade aan te richten en beide koningen konden toch al niet meer rokeren.
Op bord 3 had Eelke met zwart een vrij technische stelling op het bord met voor beide spelers twee torens en een lichtveldige loper plus een aantal pionnen. Het leek ongeveer gelijk te staan, maar toen zag ik dat er iets niet klopte, want wat deed die zwarte toren op h4? Die leek niet veel velden te hebben. Ik keek nog wat beter. Die toren had inderdaad wel heel weinig velden. Daarbij hielp het niet dat zwart de f-pion niet kon opspelen om de toren te redden, omdat de loper op e6 dan hing. Het zag er lastig uit. Zeker nadat wit de koning naar h2 speelde met de dreiging Kg3 en torenwinst. Hopelijk wist zwart zich eruit te redden.
Op bord 8 bleek de zwarte koning onveiliger te staan dan de witte koning. Zeker nadat zwart een verboden pion had gesnoept. Gebruikmakend van een penning tegen de zwarte koning wint Frans een stuk. Mooi zo. Virtueel stond het weer gelijk.
Maar toen ik even later weer naar het bord van Eelke keek, zie ik dat hij een stuk achter stond. De toren had hij weliswaar weten te redden, maar blijkbaar had hem dat zijn loper gekost. Niet veel later gaf hij op.
De extra pion van Taco was een dubbelpion geworden en de stelling van zijn tegenstander oogde erg solide. De partij eindigde in remise.
De tegenstander van Frans dreigde met zijn dame een pion in de buurt van de witte koning te winnen, maar Frans negeerde terecht het gevaar en lanceerde met Thc2! een niet te dekken koningsaanval. Hierna maaktte hij het fraai af. Hij sloeg met zijn dame een toren op a8 met schaak en joeg de zwarte koning naar het centrum. Zijn tegenstander hoopte nog even op eeuwig schaak, maar Frans dwong dameruil af, waarna zijn tegenstander opgaf.
Toen viel bij de partij van Henk opeens de klok uit. Gelet op wat er later in deze partij gebeurde zou je het een voorteken kunnen noemen. Gelukkig wisten beide spelers nog hoeveel tijd ze ongeveer op de klok hadden.
Bij Govert met wit op bord 4 leek het geruime tijd gelijk op te gaan. Hij had weliswaar een ruimtevoordeeltje met pionnen op c4 en d4, maar zijn tegenstander had een solide egelstelling zonder zwaktes. Toen ik later weer keek had zijn tegenstander hem een geïsoleerde d-pion bezorgd. Misschien dat Govert nu ietsje slechter stond, maar er leek nog altijd niet veel aan de hand. Gelet op de stand op de andere borden besloot Govert echter om risico te gaan nemen door een koningsaanval te lanceren en dit pakte niet goed uit. Hij kwam een kwaliteit achter te staan. Vervolgens offerde hij een paard op f7, maar nadat de stofwolken waren opgetrokken stond zijn tegenstander een stuk voor: hij had twee torens, een paard en een loper tegen een dame en een loper. Al snel bleek een schwindel er niet in te zitten en moest Govert opgeven.
4-2 achter en dus moesten zowel Henk als Egbert hun partij winnen, maar dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan. Henk had weliswaar een optisch zeer fraaie stelling met pionnen op c4, d4 en e4 en paarden op d5 en f5, maar zijn tegenstander stond weliswaar wat verkrampt, maar erg solide en Henk kwam er niet doorheen. Bovendien had wit zijn koningsvleugel verzwakt met pionnen op h3 en g4 en later in de partij wist zijn tegenstander hiervan te profiteren door een paard naar f4 te manoeuvreren en opeens leek Henk niet meer beter te staan. Zeker niet toen hij daarna een pion verloor en zijn tegenstander bovendien met zijn paard en dame kwam buurten bij de koning van Henk. Henk wist de pion weer terug te winnen, maar de dreigingen tegen zijn koning bleven bestaan. Toen kwam de volgende verrassing. Terwijl Henk over de stelling nadacht, wees zijn tegenstander hem er opeens op dat zijn vlag was gevallen.
De partij van onze Egbert (zijn tegenstander heette ook Egbert) ging vervolgens om des keizers baard. Lange tijd stond hij goed. Weliswaar wist zwart het probleem van zijn koning in het centrum op te lossen door lang te rokeren, maar wit won een pion op d6. Het leek een kwestie van tijd voordat zwart die zou gaan terugwinnen, maar dat gebeurde niet. Door dames te ruilen leek wit zijn extra pion min of meer te consolideren. Het leek slechts de vraag of wits voordeel voldoende was voor de winst of dat zwart misschien toch remise kon houden. Maar ook hier volgde een verrassende ontknoping. Eerst wist zwart serieus tegenspel te creeren met een vrijpion op de e-lijn en dreigingen van zijn toren tegen zwakke pionnen van wit. Opeens leek wit in moeilijkheden. In tijdnood gaf wit vervolgens zijn loper weg en was het voorbij.
En zo komen we bij de figuurlijke betekenis aan: de verrassingen vielen niet onze kant op. Gelijk ogende stellingen die opeens omsloegen en verloren gingen, goede stellingen die niet werden verzilverd of zelfs verloren gingen, 0 uit 4 op de eerste vier borden, en uiteindelijk een afgetekende 6-2 nederlaag. Dat was inderdaad niet helemaal wat ik me ervan had voorgesteld na mijn eerste rondje langs de borden. Waarmee ik overigens niets wil afdoen aan de terechte overwinning voor de Friezen. Zij hadden zoiezo een goede dag, want hun eerste team won nog dikker van ons tweede team. Lichtpuntje voor ons was Frans die zich aan de malaise onttrok en met een fraaie aanvalspartij voor de helft van de productie van het vierde zorgde. In de wetenschap dat we de laatste twee wedstrijden nog tegen de nummers 1 en 2 moeten,zijn we helaas nog steeds niet helemaal uit de degradatiezorgen, al hebben we alles nog wel in eigen hand.
Groninger Combinatie 4 1914 Philidor 1847 2 1977 2 6
1. Fred Sluzewski 1952 Marcel Vermaat 2137 0 1
2. Henk Bosveld 1976 Rein de Boer 1977 0 1
3. Eelke de Boer 1958 Oene Schriemer 2054 0 1
4. Govert Pellikaan 1890 Wessel van der Berg 1941 0 1
5. Reno Emerencia 1958 Eelke Heidinga 1914 ½ ½
6. Egbert Huizinga 1882 Egbert Wind 1980 0 1
7. Taco van de Poel 1927 Rowan van Dijk 1841 ½ ½
8. Frans Vermeulen 1766 Franke van Netten 1970 1 0
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.