Zaterdag 11 maart heeft GC3 de punten geschonken aan Sissa3, dat deze punten goed kon gebruiken in de strijd tegen degradatie. Van echt schenken was natuurlijk geen sprake, je weet maar nooit wie meeleest, maar gezien de ontwikkelingen op de borden had er toch meer ingezeten voor de GC-spelers. Daar moet wel bij aangetekend worden dat de stellingen razend moeilijk waren en pas bij de analyse achteraf duidelijk werd dat er hele en halve punten waren geschonken aan Sissa.
De opstelling had twee houwdegens tegenover elkaar gebracht op bord 4. Machteld van Foreest, je zou het niet denken maar ze is echt een vlijmscherp houwdegentje, tegen Ernst-Jan Pastoor. Al snel tekende zich de strijd af, tegengestelde rokades, lopers op elkaars koningen gericht en pionnenstormen. Ik gaf de voorkeur aan Machteld haar stelling, haar aanval leek harmonieuzer dan de aanval van Ernst-Jan totdat Machteld iets over het hoofd zag.[fen_compat]1q2r1kb/5p2/r2p1npB/2p5/p1B1P2P/P4P2/2PQ4/2KR3R w – – 0 1[/fen_compat] Machteld heeft zonet 1. Lc4 gespeeld waarop Ernst-Jan 1. .. Pxe4 speelde, (wat overigens niet de beste zet was, dat was d5). Nu is goede raad duur, er dreigt Db2++ en Pxd2. De witte dame wegzetten heeft geen zin want dan is Db2++ nog steeds mat. De situatie lijkt moeilijk en verloren maar gelukkig is in dit soort situaties er vaak maar één oplossing, dwingende zetten doen en dat zijn zetten die schaak geven. 2. Lxf7+ – Kh7 (beter is Kxf7, maarja wie durft dat?) 3. Lxg6+ – Kxg6 4. Tdg1+ – Kh7 5. fxe4 – Txe4 6. Dd3 (hier had het onverwachtte Lg7 nog mogelijkheden gegeven) 6. .. – Db2+ 7. Kd2 – Dd4 en de beide spelers vonden dat het genoeg was geweest.
Ik was wel gekomen om te schaken maar was op één of andere manier niet van plan om echt te schaken. De opening zette ik speculatief op maar nadat Edim Salihbegovic ten koste van veel tijd de meeste verwikkelingen had opgevangen had ik een mindere stelling en wat lastig gepositioneerde koning. Ik speelde nog wat sjabloon zetten terwijl Edim zeer doelbewust speelde. Toch had het niet slecht te hoeven aflopen wanneer ik goed had gereageerd op Edim’s poging te forceren door in deze stelling[fen_compat]2brr3/pn3kp1/1pp2n1p/3p1P2/1P3N2/P1B2P2/2B3PP/2KR3R w – – 0 1[/fen_compat]
1. b5 te spelen, wat niet de beste zet was. Helaas reageerde ik zeer onhandig vooral ook omdat ik het aankomende mat TOTAAL NIET HAD GEZIEN. 1. .. – d4? 2. Lb3+ – Kf8 3. Pg6++
Tussenstand 1,5-0,5 voor Sissa en op de borden meer gunstige stellingen voor Sissa dan voor GC3.
Ewout speelde op bord 7 tegen Carl Hoekstra, al meer dan 35 jaar het jongste lid van Sissa( maar mogelijk is Gert-Jan Walinga die vandaag speelde op bord 2 een nog jonger lid). Ewout kreeg in een doorschuif Frans met zwart de kans om het thematische g5 te spelen en daarmee wit’s pionnen centrum op te ruimen. Normaal staat zwart dan met zijn pionnencentrum goed maar Carl Hoekstra bleef zich taai verweren en Ewout besloot remise overeen te komen. Op bord 5 was Taco een pion kwijtgeraakt in de opening maar leek wel compensatie te hebben tegen oud GC-lid Casper Rupert (wie herinnert zich niet de schitterende rapid-toernooien die hij organiseerde bij SC Groningen en de website die hij destijds heeft gerealiseerd SC Groningen). Taco was op een gegeven moment zelfs optimistisch maar maakte zich wel zorgen over de tactische vaardigheden van Casper Rupert. Ik weet niet of het aan de tactische vaardigheden heeft gelegen maar toen ik weer keek werd Taco in een toren-pionnen eindspel geruisloos van het bord geschoven. Onnodig verlies voor Taco dacht ik nog, zoals ik dat dit seizoen vaker heb gedacht.
Zo was het dus 3-1 geworden voor Sissa. In de overige stellingen leek GC op twee borden te zullen winnen en op twee borden te verliezen. Een nederlaag lag in het verschiet.
Wanneer Kawar kan aanvallen wint hij. In de vorige ronde moest hij verdedigen en dat liep dan ook niet goed af, vandaag kon hij aanvallen en scoorde hij een mooi punt tegen de bij GC in de interne competitie spelende Willem Sipkema. Hij was overigens de eerste om erop te wijzen dat Willem Sipkema het ergens beter had kunnen doen maar in deze stelling[fen_compat]r6k/4qp1p/4p1pP/3pn2N/2nN1Q2/1RP3P1/5PK1/8 w – – 0 1[/fen_compat] speelde Kawar 1. Tb7!, waar moet de zwarte Dame heen? op 1. .. – Dxb7 volgt uiteraard 2. Df6+ gevolgd door mat en op 1. .. – Dd8 volgt 2. Pxe6 – fxe6 3. Df6+ – Dxf6 4. Pxf6 met ondenkbaar nat op h7. Willem Sipkema speelde 1. .. – g5 2. Dxe5+ – Pxe5 3. Txe7. Door de dreiging van een mat op h7 door middel van een paard op f6 en Pxe6 kan zwart zich niet meer goed verdedigen en zullen de zwarte pionnen worden opgehaald. Er volgde nog 3. .. – Kg8 4. Pf6+ – Kf8 5. Tb7 – Pg6 6. Pxh7+ – Kg8 7. Pf6+ en opgegeven.
Reno had op bord 2 tegen de wellicht jongste Sissaan Eric-Jan Walinga een goede stelling. Dat was overigens een tijdlang niet de situatie, want Eric-Jan Walinga had met zwart na de opening en vroege middenspel een prachtige c-pion overgehouden welke al tot c3 was gevorderd ondersteund door een dame, toren, paard en loper op g7. De pion werd nog angstvallig tegengehouden door Reno met een dame op c1 en een loper en toren maar zijn stukken waren niet goed gecoördineerd en die van zwart wel. Toch won de jeugd het van de ervaring, Eric-Jan Walinga verloor even de controle over de stelling en daardoor ook zijn troef op c3. Daarna was het wachten tot Reno zijn voordeel zou verzilveren, wat overigens nog een hele klus was totdat Eric-Jan Walinga pardoes een stuk weggaf.
Zo stond het 3-3 met nog een slecht eindspel voor Henk en een razend complexe stelling bij Mark welke in zijn nadeel leek uit te vallen.
Henk had met wit tegen Elias Oude Brunnink (ik moet altijd aan de film Platoon denken als ik zijn naam zie maar hij lijkt totaal niet op de Elias in die film, raar), ergens een pion verloren. Waar dat weet je nooit echt bij Henk maar het zal vast en zeker door een petit-combination zijn geweest welke Henk even had gemist. Ze waren beland in een zeer (gewonnen?) gunstig toreneindspel voor zwart. het wachten was op de genadeklap dacht ik.[fen_compat]8/1R6/8/5p2/4p1p1/p4rP1/P1k1K2P/8 w – – 0 1[/fen_compat] Wit moet de koning afhouden van de b-lijn om de a-pion te behouden en druk houden op f5 om de zwarte toren te binden. Dit kan niet allebei tegelijk en onder omstandigheden kan zwart zelfs de f5-pion geven. Zwart kan daarom zijn toren vrij gebruiken en de witte pionnen belagen. Bijvoorbeeld 1. Tb5 – Kc1 2. Tb7 – Td3 3. Tb5 – Tc2+ 4. Ke3 – Txa2. Ik heb niet gezien hoe het ging maar begreep achteraf dat Elias Oude Brunnink het niet zo handig deed en zelfs even verloren kwam te staan (ik hoop dat Henk de analyse daarvan nog met ons wil delen) zodat Henk nog met remise kon ontsnappen.
3,5 tegen 3,5 dus en Mark in een razend complexe stelling verwikkeld tegen Otto Rubingh, die enige jaren geleden nog voor GC2 uitkwam. Ik had de partij al een tijdje gevolgd en dacht dat Mark verloren stond maar zoals wel vaker is de speler in de partij veel beter op de hoogte van hoe staat en welke mogelijkheden erin zitten. Ook leek Otto Rubingh te aarzelen hoe door te pakken. Uiteindelijk verloor Mark maar dat lag niet aan zijn creativiteit. [fen_compat]1rB3k1/1P4p1/p4nqP/3pQ3/5P2/2p5/5P1K/1R6 b – – 0 1[/fen_compat] Doordat Otto Rubingh niet doorpakte waren ze in deze stelling terechtgekomen waarin Mark een prachtig dame-offer had uitgerekend maar het offer was niet goed genoeg. Had hij wat meer tijd gehad had hij de remise variant vast en zeker gevonden. Mark speelde 1. ..- Dxb1 2. Dxb8 – Kh7 3. De5 – Dxb7! ( 4. Lxb7 – Pg4+ 5. Kg2 – Pxe5 6. fxe5 kan dan niet vanwegen 6. .. -c2!) 4. Df5+ – g6 5. Dxf6 – Dc7 (door de dreiging dame te halen met de c-pion dacht Mark precies genoeg tegenspel te hebben maar) 6. Le6 – c2 7. Lf7 is ondenkbaar mat. Had mark meer tijd gehad dan had hij 1. .. – Dxh6+ wel gevonden waarna zwart voldoende tegenspel tegen de witte koning heeft, vooral ook omdat de pion op f4 en op b7 de witte dame uit de verdediging weghoudt, zodat hij kan voorkomen dat wit promoveert.
Nog twee wedstrijden. We staan 3 matchpunten en 6,5 bordpunten (en onderling resultaat) voor op de degradatie plek. Dat moet voldoende rust geven om van de volgende wedstrijd in Sint Jacobiparochie tegen Emanuel Lasker een mooi reisje te maken en een mooie score te behalen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.