GC2 heeft afgelopen zaterdag goede zaken gedaan door met het minimale verschil de uitwedstrijd in en tegen Almelo te winnen. Daarmee zijn we zo goed als zeker van handhaving in de 2e klasse KNSB.
De heenreis verliep voorspoedig en de speellocatie bleek een Irish Pub te zijn. Dan denk je al gauw aan voor een schaakwedstrijd iets minder gunstige omstandigheden, zoals harde muziek, luidruchtige gesprekken, bier dat rijkelijk over de tafel vloeit en dartpijlen die om je oren vliegen. Gelukkig bleek de vrees voor dergelijke taferelen ongegrond. Het bleek een groot gebouw te zijn, waarbij de begane grond was gereserveerd voor de Irish Pub, terwijl de eerste verdieping – waar de schaakborden stonden opgesteld – een soort statig herenhuis bleek te zijn, compleet met kroonluchters aan het plafond en impressionistische schilderijen aan de wanden. Al met al een mooie locatie om te schaken.
De wedstrijd was tot het eind spannend. Het begon met een kleine tegenvaller, want we kwamen al relatief vroeg op een 1-0 achterstand. Peter H. gaf na ongeveer twintig zetten in een onduidelijke stelling een stuk weg en kon gelijk opgeven. Hierna pakten we echter de leiding, want Adrian, Joop en Rudolf boekten regelmatige overwinningen. De tegenstander van Adrian miste ergens een wending, waarna Adrian kon afwikkelen naar een eindspel met twee pionnen meer. Joop stond naar eigen zeggen al na tien zetten in hogere zin gewonnen met zwart, aangezien hij een ruime ontwikkelingsvoorsprong had, terwijl zijn tegenstander bovendien zijn rokaderechten had moeten opgeven. Joop wikkelde vervolgens af naar een gewonnen eindspel met een extra pion. Rudolf kreeg een stelling op het bord met twee actieve lopers gericht op de vijandelijke koning. Dit leidde tot een aanval die uiteindelijk een gewonnen eindspel opleverde. Toen Rudolf drie pionnen meer had, gaf zijn tegenstander het op. Alef had met zwart en scherpe, maar kansrijke stelling op het bord. Zijn tegenstander had weliswaar aanvalskansen tegen zijn verzwakte koningsstelling, maar daar stond tegenover dat Alef een gevaarlijke vrijpion op b2 had. Helaas wist hij de winnende zet …Dc3 niet te vinden en eindigde de partij in remise. Dan mijn eigen partij. Ik kwam goed uit de opening met zwart en heb vrijwel de hele partij beter gestaan, zonder dat dit iets concreets opleverde, want mijn tegenstander wist de schade goed te beperken. Toch miste ik nog een kans om op winst te spelen. De kritieke stelling onstond op zet 29.
Stelling na 29. Lc5
Zwart is aan zet. De meest praktische manier om op winst te spelen is hier waarschijnlijk het simpele 29…a6. Gewoon even de b-pion dekken om wits tegenspel eruit te halen en pas daarna zelf tot actie overgaan. Zwart dreigt dan zowel op e5 als a2 te slaan. De enige verdediging is 30. Db3, maar dan leidt 30…De4 31. Dd1 Pa5 tot groot positioneel voordeel voor zwart.
In plaats daarvan speelde ik 29…Pxe5. Volgens de computer is dit de beste zet, maar het leidt tot grote complicaties waarin ik mij helaas verslikte. Er volgde 30.Dxb5 Pf3+ 31. Kf1 en hier had ik 31…De4! moeten doen. Het gaat te ver om de varianten helemaal uit te werken, maar de belangrijkste pointe van deze sleutelzet is dat de tegenaanval op f7 nu faalt: 32. De8+ Kh7 33. Dxf7 De1+ 34.Kg2 Ph4+! en wit gaat mat of verliest de dame. En dus rest wit niets anders dan passief verdedigen met 32. Db8+ Kh7 33 Dg3 met groot voordeel voor zwart.
Je moet het allemaal maar even zien. Ik zag het niet en koos in plaats van 31…De4! voor een verkeerde afwikkeling met het materialistische 31…Pxd4? Dit leidde na 32. De8+ Kh7 33. Lxd4 Dxd4 34. Dxf7 Dd1+ 35. Kg2 Dxg4+ 36. Kf1 weliswaar tot een dame eindspel met een extra pion, maar mijn koning was nu zo verzwakt, dat serieus op winst spelen niet meer mogelijk bleek. De partij eindigde dan ook in remise door zetherhaling.
De tussenstand was hiermee 4-2 in ons voordeel en in de resterende twee partijen hadden we dus nog maar een halfje nodig om de winst veilig te stellen. Dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan. Peter B stond goed, maar verslikte zich in de taktische complicaties en verloor. Tussenstand 4-3 en er verzamelde zich een haag van toeschouwers rond het laatste bord, waar Taco stond te zwoegen in een voor hem ongunstig eindspel. Het betrof een eindspel met toren, paard en een aantal pionnen tegen loper, paard en een aantal pionnen, waarin Taco weliswaar een kwaliteit voor stond, maar zijn tegenstander een gevaarlijke vrijpion had en er nog een dreigde te creeren. Gelukkig maakte hij een fout, waardoor Taco zijn toren achter de vrijpion kon krijgen en de remise veilig kon stellen. Daarmee was het beslissende halfje binnen.
Na afloop bij de lokale pizzeria werd de partij van Taco nog eens aan de zeer kritische blik van de telefoon van Alef onderworpen. Het bleek een boeiende en messcherpe partij te zijn geweest, waarbij beide spelers elkaar omstebeurt het hele en halve punt toebedeelden, dus al met al was de uiteindelijke remise wel terecht, al bleek de slotstelling zelfs nog gewonnen voor Taco. Verder werd er aan tafel nog uitvoerig gediscussieerd over de wereldpolitiek, maar dat zal ik verder buiten beschouwing laten. Al met al een geslaagde dag.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.