Afgelopen zaterdag mochten acht leden van de Groninger Combinatie pezen in de buurprovincie. Met twee prachtige bolides werd de tocht naar Friesland afgelegd, waarbij mijn chauffeur Sandro op de heenweg de toeristische route nam en niet geheel verrassend wat later aankwam dan het andere vijftal. Aangekomen op locatie kwamen we tot de conclusie dat het eigenlijk, zoals zovaak, veel te mooi weer was om te schaken, maar afijn. Op bord 8 mocht Sandro “Ja, ik heb al veel te lang niet geschaakt dus geef mij maar een laag bord” Sweet het met zwart proberen. In een kalme Koningsindiër gaf wit zwart net wat teveel tijd waardoor Sandro prima uit de opening kwam. In het ingewikkelde middenspel lieten beide spelers wat kansjes liggen waarna er zoveel stukken afgeruild werden dat er compleet remise eindspel overbleef:
de Zwart – Sweet na 43… Ta2+
Hier gaan kort na elkaar echter beide spelers enorm de mist in! Wit speelt 44. Td2?? Waarna 44.. Txd2+ 45. Kxd2 h5 op slag wint voor zwart. Helaas speelt Sandro 44… Txd2+ 45. Kxd2 Kf6?? Waarna wit het simpel 46. Kc3 speelt: 1-0.
Op 7 speelde onze nieuwkomer Saveliy met wit; we zijn enorm benieuwd naar zijn speelsterkte maar hij is in elk geval goed begonnen! In een betrekkelijk rustige stelling overspeelde zwart zijn hand wat waarna er al vrij vroeg een pionnetje verloren ging. Hierna ging het heel rap bergafwaarts en sneed Saveliy gemakkelijk door de zwarte stelling heen en was zeer snel klaar: stand 1-1.
Op 6 mocht Luka aantreden, uw schrijver was een beetje geschrokken van zijn ratingdaling gedurende de zomer en toen hij hoorde dat Luka het bovendien zeer laat had gemaakt op vrijdagavond maakte hij zich flinke zorgen. Niks bleek minder waar! In een opening die Luka niet helemaal bekend was maar waar hij als een écht kind van de 21e eeuw wel een youtube-video over had gezien nam hij flink de tijd. Dit deed hij echter zeer goed en kwam tot alleen maar solide zetten. Wit zag op een gegeven moment geen manier om zwaktes te creëeren in de zwarte stelling en toen hij met zetten als Da4, Db3 en Pa2 achter elkaar kwam was het duidelijk dat zwart erg goed begon te staan.
Vroom – Jovanovic na 16. Pa2?
Logischerwijs slaat Luka in bovenstaande stelling het paard op f3 eraf en na Lxf3 springt er een prachtig paard naar d4 en krijgt zwart een heerlijke stelling. Echter komt het niet zo ver want wit blundert met 17. xf3??. Nu komt alsnog 17… Pd4 maar nu staat de witte dame ingesloten (18. Dc3 Pe2+ vork). Dus 1-2 na een zeer goede, solide pot van Luka!
Op 5 speelde Taco met wit een spectaculaire partij tegen Pieter Postma. Hij kwam op zet 14 in de volgende cruciale stelling terecht:
Van de Poel – Postma na. 13… Dxb6
Dit was het moment waar Taco de knuppel in het hoenderhok gooide met: 14. Lxh7+! Deze klassieke ‘Greek gift’ zou op slag winnend zijn meende Taco tijdens de partij. Ondanks dat dit een prima voortzetting is, bleek dit een stuk minder eenvoudig te winnen dan gedacht. Na 14… Kxh7 15. Pg5+ Kh6 16. Dg4 fP5 mist wit op zet zeventien het goede plan.
Van de Poel – Postma na. 16… Pf5
Ondanks dat de bovenstaande stelling er gevaarlijk uit ziet, blijkt het toch niet zo dramatisch als wellicht gedacht. Zwart is in veel varianten in staat om tijdelijk een stuk terug te offeren via paard slaat e5, om dan na toren maal e5 met f6 te counteren waarna er een speelbare zwarte stelling overblijft. Het is dus belangrijk om secuur te spelen als wit en om de overige stukken bij de koningsaanval te voegen. Een goede voortzetting was of wel via Paard d2 (na g6 kan wit daarna het paard op g5 ook nog offeren in de koningsaanval en mat zetten) of door de dame weg te jagen en f4! te spelen. Vind die maar eens… Kortom, zeker geen schande dat Taco dit niet vond. Taco speelde namelijk 17. Ta3? met als idee op termijn c4 en Th3+. Dit blijkt echter geen goede voortzetting, omdat 17… g6! dat plan wel verijdelt, wit komt eigenlijk een zet te laat. De zwarte koning kan tegen het witte plan gewoon terug wandelen naar g7 en vervolgens met zijn torens verdedigen over de h-lijn. De zwarte koning is nu veilig en op de lange termijn staat zwart een stuk voor. Zwart speelde het vervolgens keurig uit en haalde het punt binnen: 2-2.
Gijs viel in op bord 4 met zwart tegen de sterke Jan Torensma. Wat mij betreft stond Gijs uit de opening zwak, ik heb het niet helemaal gevolgd maar wit drukte zwarts stukken direct bijna terug de doos in. Tot ik een paar zetten later nog eens kwam kijken en het ineens leek alsof wit zijn hand had overspeeld en er materiaal verloren ging. En jahoor, al vrij snel een knap punt met zwart tegen een sterke speler: 2-3.
Peter mocht op bord 3 tegen de tegenstander met de hoogste rating. Na een solide opening van beide kanten pakken we de draad op in de volgende stelling:
Bodewes – Nicolai na 33… Df6
Bovenstaande stelling is weliswaar qua materiaal in balans maar zwart heeft hier een duidelijke zwakte in de vorm van de pion op c6. Om geen achterste lijn dreigingen toe te staan volgt 34. Kg2 na 34… Te2 35. Df3 komt zwart voor een dilemma te staan: Dames ruilen ja of nee? Volgens de computer blijkt er qua evaluatie weinig verschil; in beide gevallen een gezonde plus voor wit. Uiteraard denkt zwart hier in de praktijk lang overna waarna hij kiest voor 35… Dxf3. Na 36. Kxf3 Ta2 vindt Peter de enige winnende zet: 37. b5!
Bodewes – Nicolai na 37. b5!
Na 37.. Txa4 38. Pxc6 is 38… Pxc6 niet mogelijk vanwege 39. xc6 en de witte pion loopt door. Hierdoor speelt wit een comfortabele partij met meer ruimte, en in veel varianten kan Peter al gauw een pionnetje pakken. Zover komt het niet; in tijdnood kiest zwart voor 37.. cxb5? Dit offert een stuk tegen een pion maar de compensatie blijkt er in de praktijk niet te zijn: Peter schoof het zeer solide uit: 2-4.
Op twee speelde Fons met zijn geliefde zwart tegen Gerke Ros, hij speelde een voor hem bekend openingssysteem waar wit niet extreem veel tegenover stelde. Ik had het idee dat in het middenspel Fons wat meer kansjes op verbetering had met zijn zware stukken op de damevleugel, maar Fons bood plots remise aan en dat werd vrij snel overeen gekomen. 1/2-1/2. 2,5-4,5
Op bord 1 speelde ik zelf tegen Cees Banning. In een opening die ik al vaker gespeeld heb kwam een ideetje op het bord waardoor ik eerst een gunstige stelling kreeg en daarna een kwaliteit wist te winnen tegen een pion. Het volgende eindspel speel ik echter zeer matig uit. Eerst vergeet ik stukken te ruilen toen het kon voordat ik in onderstaande stelling een enorme blunder bega.
Om onbegrijpelijke redenen speel ik hier g5?? in plaats van het voor de hand liggende h5! De stelling verandert pardoes van gewonnen voor wit in -0.5 waarbij wit met name accuraat moet spelen en de plannen voor zwart veel simpeler zijn. Dat bleek in de partij, want zwart weet zowel zijn a-pion als een pion op de koningsvleugel dermate naar voren te marcheren dat de eindstelling compleet gewonnen is voor zwart. Omdat de hoeveelheid tijd op de klok voor zwart enorm geslonken was en het toch ook weer niet zó eenvoudig was om het eindspel te converteren bood zwart maar remise aan, waarmee ik door het oog van de naald kroop! 1/2-1/2.
Eindstand 5-3 overwinning! Een zeer prima begin van hopelijk een mooi seizoen. Het was een rommelige eerste ronde waar zeker niet ieder individueel teamlid tevreden zal zijn op de eigen prestaties maar de eerste twee matchpunten zijn een feit. Op naar 12 oktober waar we thuis de degens kruisen met de volgende Friese opponent: Tjonger Aa Linde 1.
Fonz :
29 september 2024
Mooi en waarheidsgetrouw verslag, dank Jim! Een sterk begin van het verjongde GC4. Ik ervaarde een nieuw elan (dat ik de laatste jaren soms miste, al lag dat zeker ook aan mij). Ook fijn dat ik het TL-schap nu kan delen met Sandro, die de winnende opstelling maakte. Paar indrukwekkende namen erbij ook; bij binnenkomst en het voorlezen van de opstelling vreesden de arme Friezen dat GC een blik buitenlandse talenten had opengetrokken: Jovanovic, Luka, Jakovlev, Saveliy – oei een Rus ook nog! En dan was onze exotische stille kracht Yakinsyah (een Indonesische FM) er nog niet eens bij.
Voor mijn laffe remise kan ik slechts excuses aanbieden. Ik had inderdaad een comfortabel plusje maar dacht ‘even irriteren, hij neemt het toch niet aan gezien de stand van de wedstrijd’ (2-0 voor en bijna 3-0, want het leek alsof Taco aan het matzetten was). Daarna ging hier en daar iets mis, tot Peter zich ontpopte tot de held van de dag; ik heb hem nog nooit zo sterk zien spelen…
[ link naar de uitslagen: https://knsb.netstand.nl/pairings/view/17481 ]
Nico Karsdorp :
2 oktober 2024
Inderdaad, een leuk verslag, Jim.
Wel wijs ik er even op dat Peter’s tegenstander Leffert Nicolai heet. Leffert is dus niet zijn achternaam. Begin jaren ’90 is hij een tijdje lid geweest van Schaakclub Groningen.