Op donderdag 30 november speelde GCN4 de eerste thuiswedstrijd voor de NOSBO competitie tegen ESG. Qua rating zijn wij overduidelijk het zwakste achttal in de competitie, dus er wachten ons een aantal pittige uitdagingen. Dank aan invallers Albert en Daniel die ons team kwamen versterken.
Na enige stress voor het snel inrichten van een speelruimte boven (dank voor de hulp Govert) konden we fatsoenlijk de heren van Emmen ontvangen. Ik bied hierbij wel even mijn excuses aan voor het gebruiken van ietwat verbogen borden.
Dan nu het schaken! Ondanks het op papier grote ratingverschil kwamen verschillende spelers heel goed uit de opening. Frits stond lekker, ik kwam heerlijk uit de startblokken, Daniël en Pablo voelden zich ook wel thuis in de opening. En toen was er al een partij klaar. Russell had een korte avond. Hij speelde met zwart een Löwenthal Siciliaan. Op zet 20 bood wit al remise aan en dit werd geaccepteerd. Het was op dat moment nog te vroeg in de partij om de overwegen of doorspelen voor de winst nodig was of niet. 0.5-0.5
Vervolgens was Pablo klaar. Hij had met wit helaas verloren in een trucvariant van het Frans. Zijn opening prep was erg goed, maar zijn tegenstander wist alles vakkundig te weerleggen. Na wat afruilen en tactisch scherpe zetten kwam er een stelling uit waarbij wit een kwaliteit heeft en zwart twee extra pionnen. Na 16…Txf8 was er de volgende stelling.
Redelijk gelijke stelling, maar Pablo gaf terecht aan dat het gebrek aan open lijnen voor de witte torens een probleem is. Tevens zijn die twee zwarte centrumpionnen potentieel een groot gevaar. In de partij bleken die pionnen een te groot probleem voor Pablo om op te lossen. Eigenlijk foutloos wist zwart steeds een beetje extra ruimte te pakken en uiteindelijk een toren te winnen. Erg sterk gespeeld door zwart. Vrij snel daarna was ook Albert klaar. Er was een flinke rating mismatch, maar van wat ik van de partij meekreeg was het wel een mooi gevecht. Emmen won ook deze partij 0,5-2,5
Als vierde was ik klaar. In een gesloten Scandinavische opening begon ik met zwart heerlijk aan de partij en ik won al vrij snel een pion. Daarna besloot mijn tegenstander het over een andere boeg te gooien en begon een gigantische aanval op mijn koning.
Wit probeert de koningsvleugel open te gooien met 18.Lxf6 en vervolgens een torenoffer op f6. Het ziet er enorm eng uit, al is stockfish niet onder de indruk. Ik besloot hier om voor de zekerheid maar 17…kh8 te spelen, geen risico. Met hangen en wurgen wist ik vervolgens steeds de of een juiste verdediging te vinden.
In deze stelling besloot ik om zo forcerend mogelijk te zijn en de dames van het bord te forceren met 26…g5. Niet de beste zet, maar ik wilde geen risico nemen om wit g5 te laten spelen. pragmatisch. En toen rekende ik mij iets te rijk en liet wat knullig de witte toren infiltreren. Daar waar ik de hele tijd een mooi voordeel had, staat nu ineens wit iets beter. Ik voelde de angst al opdoemen dat ik een mooie partij speelde die ik dan vervolgens verpest in het eindspel.Wit pakt steeds meer initiatief tot onderstaande stelling.
De witte toren heeft de pionnen voor het uitkiezen, maar wit speelde eerst 44.Kg2. Dit gaf mij net even het beetje lucht dat ik nodig had om een tegendreiging op te zetten. Ik speelde hier 44…Th7, de enige zet om de partij te kunnen houden. Vervolgens kon ik mijn torens verdubbelen en kon ik zelfs de partij nog winnend afsluiten met een sneaky mat in 3. We deden iets terug en kwamen terug in de partij 1,5-2,5
Frits en Daniël waren vervolgens ongeveer tegelijk klaar met hun partij. Beide partijen remise, maar met verschillende verhalen. Frits gaf aan dat hij met zwart goed uit de opening kwam en vervolgens zelfs winnend kwam te staan. Zijn partij werd een gevecht tussen een witte vrijpion op d4 en een zwarte vrijpion op c3. Helaas kon hij in tijdnood de winst niet vinden en werd het uiteindelijk remise. Daniël stuurde mij een mooi stukje dat ik hier deel:
‘’Afgelopen donderdag deed ik mee op bord 4 van team GCIV, waar ik met wit tegen Rienk Hoogeveen speelde. Rienk koos voor een Caro-Kann. Ik heb me voorgenomen elke week een nieuwe opening te leren omdat ik momenteel bijna geen openingstheorie ken, maar ik had nog niet hiernaar gekeken. Gelukkig heeft het wel wat weg van het Frans, en ik kwam vrij goed uit de opening, en probeerde vooral Rienk geen ‘’mooie velden’’ te gunnen voor zijn stukken. Het werd vrij snel duidelijk dat we aan tegenovergestelde zijden van het bord gingen rokeren, en Rienk was sneller met zijn aanval op mijn koning. Ik was vrij veel tijd kwijt aan uitrekenen of mijn verdediging dit wel ging uithouden. Toch vond ik af en toe tijd om ook mijn eigen pionnen aan de damesvleugel wat dreigender op te stellen.
Na 25. … Lxf6 bereiken we de volgende stelling:
Hier maakte ik waarschijnlijk de grootste fout van de partij. Misschien dat ik te lang verdedigd had, maar ik had niet gezien dat al mijn stukken momenteel prima staan en de zwarte aanval eigenlijk niet zomaar verder komt. De computer zegt dat wit b5 moet spelen, de stelling rond de zwarte koning moet openbreken, en gewoon moet aanvallen. Na 26. b5 is het +1.00 voor wit. Ik keek alleen te veel naar mijn koningsvleugel en dacht alleen dat ik mijn paarden nog beter moest neerzetten, dus speelde ik ongeveer de enige zet die zwart in staat stelt om meteen de witte koning aan te vallen: 26. Pf1. Nu is het -1.02 in het voordeel van zwart. Rienk speelde bijna meteen 26. … g4, omdat dat veld niet meer extra verdedigd werd door het paard. Een aantal zetten later, na 30. …Dh4, staat het er zo bij:
Zo rond dit moment had ik nog maar twee minuten op de klok, en was ik blij dat we 30 seconden per zet erbij kregen. Rienk had, als ik me niet vergis, nog zo’n twintig minuten op de klok. Hier wil ik 31. Dxe6 spelen, maar was bezorgd over 31…. g3. Ik besloot dat die zet uiteindelijk niet werkte voor zwart, en besloot de pion op e6 te slaan. Ik had volledig over het hoofd gezien dat 31. … Dxf2+ mogelijk was, en nadat Rienk dit speelde stond ik officieel echt verloren, want na 32. Kh1 g3 ga je sowieso stukken verliezen. Dan kun je maar net zo goed 33. Dxg6 spelen en tenminste nog iets terugslaan. Ook weer een vergissing, want na 33. … Txh2# verlies je redelijk snel: de computer zegt dat het mat in dertien is. Maar Rienk speelde dit niet: hij sloeg op h2 met zijn pion. Opeens sta ik niet meer helemaal verloren: na 34. Dg3+ is het -1.30. Misschien is er weel tegenspel mogelijk! Een aantal zetten later, na 38. … Thh4, staan we er zo bij:
Nu kan ik één paar torens afruilen en de pion op h2 slaan. Plotseling heb ik een vrijpion, en misschien kan ik mijn pionnen op de damesvleugel bijlven dekken. Het is lastig en wit staat objectief slechter, maar het is niet langer direct verloren. En hoewel ik nog steeds in tijdnood ben, gebruikt Rienk ook niet zoveel tijd om na te denken. Ik ben op zoek naar manieren om het toch nog ingewikkeld te maken voor zwart, en misschien maakt Rienk een fout voordat ik het doe. Dat bleek niet te werken, in de zin dat ik eerder een fout maakte die verliezend was, maar wederom zag Rienk dat niet. Want na 51. … Pd5 hebben we de stelling beneden:
Hier moet ik absoluut niet de paarden afruilen volgens de computer, maar ik deed dat wel. En dan gaat zwart winnen door gewoon de c- en d-pionnen vooruit te zetten, en er is eigenlijk niks dat wit daartegen kan doen. Het enige wat wit nog heeft is een vrijpion op de g-lijn die echter helemaal niet ver op weg is een dame te worden, en de mogelijkheid een vrijpion op de b-lijn te krijgen. Misschien dat Rienk het gevoel had dat hij zich tegen die twee kleine dreigingen moest verdedigen, want na wat schuiven krijgen we de stelling beneden:
En besloot Rienk 55. … Kc6 te spelen. Dit was het moment waarop ik gewacht had. Mijn pion op g5 is nu verder dan het eerder was en kan nu een probleem worden als zwart er niet voor uitkijkt. Daarnaast zat ik de afgelopen zetten steeds uit te rekenen of ik eindelijk eens a6 kon spelen, maar het deed steeds niks. Maar met de koning op c6 is de situatie helemaal anders, omdat de witte pion op b6 niet meteen na 56. … xa6 57. Txa6 geslagen kan worden, en b7+ een directe dreiging is. Dus na 57. … Kb7 58. Ta4 is er niks meer voor zwart om te proberen, en een aantal zetten later waren alle pionnen eraf geslagen en is het remise geworden. Na 30 zetten in tijdnood en meerdere verloren stellingen is het op één of andere manier toch remise geworden, en op zijn minst laat het zien dat je soms beter maar niet te vroeg kan opgeven. Zolang je nog tegenspel weet te vinden, is het altijd mogelijk dat je tegenstander zelf ook nog een fout maakt.’’ 2,5-3,5
Nu waren alleen Edwin en Mathijs nog aan het spelen. De partij van Mathijs was behoorlijk ingewikkeld, waarbij beide koningen er niet veilig uitzagen. Mathijs speelde met zwart en kon zijn koning niet rokeren, terwijl wit lang rokeerde met al aardig wat pionnen vooruit geschoven. Ondanks dat ging de partij lang gelijk op.
In deze stelling na 20…e6 werd de partij enorm wild na 21…Txd5. Er vliegen allerlei pionnen van het bord af, zwart slaat vervolgens ook een loper met de toren. Het duurde eigenlijk tot vrij laat in het middenspel voor er een beslissende fout gemaakt werd en die werd helaas door Mathijs gemaakt. Het lukte wit om de c-pion te ver naar voren te schuiven, en na het slaan van de pion op h2 kon wit de partij afmaken. Complimenten aan de speler van Emmen, die een mooie partij speelde. 2,5-4,5
Edwin speelde met wit op bord 8. Hij had het volgende te vertellen over de partij: ‘’ Ik gooide tactisch een pionnetje weg in de opening en heb die pion minder stand toen heel lang moeten verdedigen. Ik heb niet heel diep geanalyseerd, maar na afwisseling van best succesvolle verdedigings zetten en ietsje mindere lijkt het alsof mijn tegenstander de hele partij accuraat genoeg speelde dat ik nooit veel objectieve kans heb gehad de stelling te houden. Zeker niet toen ik lager in tijd kwam’’.
Die analyse vat de partij goed samen. Edwin verdedigde voor alles wat hij waard was, maar zijn tegenstander kon stukje bij beetje meer ruimte pakken en uiteindelijk de partij beslissen toen Edwin zijn toren en koning niet langer in staat waren om de pionnenmars te stoppen.
Al met al heeft Emmen verdiend gewonnen, vooral door goede eindspellen neer te zetten en weinig fouten te maken. Als je kijkt naar het grote ratingverschil (ongeveer 200 punten gemiddeld per bord), mogen wij eigenlijk best tevreden zijn met 2,5 punten en dat er op veel borden mooie partijen hebben plaatsgevonden. Op naar de volgende wedstrijd, die in deze poule zeker niet gemakkelijker gaat zijn!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.