Zelf heb ik er nu ook al twee keer aan meegedaan: de Team Battle op zondagavond. Twee uur lang online snelschaken tegen zware tegenstand, een heel intensieve om niet te zeggen slopende ervaring. Ooit was ik een goede snelschaker, maar daar is tegenwoordig weinig meer van over. Leeftijd? Matige mouse handling? Tja, het zal allemaal meespelen, ook de onwenningheid met een nieuwe site – in dit geval Lichess. In het begin wist ik bijvoorbeeld niet eens hoe ik op moest geven, dat maakt toch altijd een enigszins stuntelige indruk.
Met wit open ik bijna altijd 1.d4, zelfs in drie minuten-vluggertjes durf ik niet zomaar 1.e4 te openen. Ja mensen, die vage angsten, ze zitten heel diep. Positioneel ziet het er allemaal heel verzorgd uit wat ik doe maar mijn hemel, echt alles is mogelijk wanneer er even gerekend moet worden. Je kunt vluggeren ook op een andere manier benaderen. Wat losser, wat vrolijker, wat meer gokken. Afgelopen zondag een mooi voorbeeld, een botsing van stijlen. Met wit speelt Wesjuh, een vrolijke flierefluiter van Paul Keres, achter de zwarte stukken zit Kneus, een pessimist van Groninger Combinatie die ook in drie minuten-vluggertjes zo correct mogelijk probeert te spelen.
Wesjuh-Kneus, Siciliaans.
1.e4 c5 2.a3
Ai, daar heb je het al, weer zo’n vervelend zijvariantje. Hoe zat het ook alweer? Je mag niet te lang nadenken bij dit spel, dus hoppa, volg je instincten.
2…d5
“Beantwoord een actie op de vleugel met een tegenactie in het centrum”, bla bla. Onzin! Terwijl ik deze uitvoerde kwam het weer binnen: 2…g6 is de handigste zet om gambiet-ideeën met b2-b4 te ontmoedigen. De tekstzet is niet geweldig.
3.exd5 Dxd5 4.Pc3 Dd6 5.Pb5.
Ik zat me al zorgen te maken over 5.b4, maar dit is nog directer.
5…Dd7 6.Pf3 a6
Veiliger is 6…Pc6.
7.Pe5 Dd8 8.Pc3 Pd7 ZIE DIAGRAM
Waar is mijn gevoel voor gevaar gebleven? Verstandiger is eerst 8…Pf6.
9.Pxf7!?
Oeps, geen seconde naar gekeken. Ongetwijfeld deugt het voor geen meter, maar in snelschaak is alles geoorloofd.
9…Kxf7 10.Dh5+ g6 11.Lc4+ Kg7
Nu denk ik dat 11…e6 beter is om de diagonaal a2-g8 min of meer te ‘sluiten’.
12.De2 Pgf6 13.h4 ZIE DIAGRAM
“Wat heeft die jongen geslikt”, dacht ik nog. Geen moment krijg ik rust. Ik doe maar net alsof er niks dreigt en in vlot tempo negeer ik alles.
13…b5 14.La2 Lb7 15.d3 e5
Haalt wendingen met De2-e6 en toestanden op f7 eruit.
16.h5!
Dreigt mat in 1 met h5-h6, dat zou wel het toppunt van vernedering zijn.
16…gxh5?
Nu wordt het echt gevaarlijk. Een solide verdediging was nog 16…h6! om na 17.hxg6 Lxg2 18.Tg1 Lc6 lekker te schuilen achter die g-pion. Maar 16…h6, daar dacht ik pas twee uur later aan en toen was het leed allang geleden.
17.Txh5 Pxh5 18.Dxh5?
Ook Wesjuh ziet niet alles. 18.Dg4+! was mat in twee.
18…Df6 ZIE DIAGRAM
Hier had ik op vertrouwd. Zwart staat intussen een toren voor en lijkt alle velden rond zijn koning onder controle te hebben. Er volgde een ijskoude douche:
19.Lh6+! Dxh6 20.Df7 en mat. Leuk partijtje, behalve voor het slachtoffer!
Jan Baljé :
6 mei 2020
Ik heb ontdekt dat je ook 3D stukken kunt indtellen op lichess. Dan wordt het iets echter. Maar dan nog is mijn spel online dramatisch.
Jaap Ham :
7 mei 2020
Altijd weer smullen, het geweeklaag van Hoekie, mijn anarchistische voorman Roel van Duyn (links in het midden) speelde die Margarine variant ook altijd, en als je tegen een FC Utrecht hooligan speelt geen brave variantjes te verwachten, verplichte lectuur lijkt mij de boeken van GM David Smerdon: his Scandinavian en the ultimate Chess schwindler. na het lezen daarvan weet je precies hoe jij die gevaarlijke rommelaars moet aanpakkken !!