Vrijdag 12-01-2024 mocht GCN4 weer aantreden in de NOSBO achttallen. Traditioneel is het nog wel eens lastig genoeg mensen op de been te krijgen voor NOSBO wedstrijden, maar er waren weer genoeg invallers/reserves beschikbaar, dus allereerst dank aan Gijs, Jouke en Gerard. Zoals alle wedstrijden in deze NOSBO competitie wisten we dat het een zware klus ging worden, waarbij vooral de hoge borden van Assen erg sterk leken. Kort door de bocht leek het erop alsof we de schade moesten beperken op de hoge borden en moesten scoren op de onderste borden, maar ook dat zou een verrassing mogen heten. Ik heb veel input gekregen op de app met eigen analyses, dus ik laat met mijn beperkte schaakinzicht de spelers graag veel zelf aan het woord (lees ook: ik ben lui).
Op bord 1 speelde Mathijs met wit een Russische partij
“het ging lang gelijk op, en heb helaas nooit echt een groot voordeel gehad (ik had de theorie een beetje door de war gehaald in m’n hoofd). Rond ongeveer zet 30 kwam ik een beetje onder druk te staan, maar na zet 39, waar ik m’n loper offerde om mijn vrijpion verder te duwen, was ik redelijk overtuigd dat ik de remise kon houden. En ook gezien het ratingverschil kan ik zeker tevreden zijn met hoe de partij ging.”
Een partij van hoog niveau met geen echte fout. Schitterend resultaat voor Mathijs.
Op bord 2 moest Pablo het grootste ratingverschil van de avond zien te overbruggen.
“Ik mocht op zet 2 al nadenken want ik had niet echts iets tegen de trompowsky , dus ik mocht een opening uit m’n mouw schudden wat aardig gelukt is, ik kreeg een pionnenstorm aan de koningszijde over me heen die ik heb kunnen parreren. en uiteindelijk een gelijke stelling gekregen , op 15.Lxd2 biedt ik een kwaliteit aan voor spel die mijn tegenstander waarschijnlijk verstandig afwees. Na 23.d5 de kritieke stelling en de computer geeft een klein voordeel voor zwart. op c6 wordt 24.Df2 gespeeld en ik zie de variant 24…Pxd5 25.Dh4 kf8 26.Dh8+ ke7 27. Dxg7 voor me en ik dacht een onschuldige verbeterzet te spelen door eerst kf8 te doen wat keihard afgestraft werd zoals te zien is in de partij. het mooiste was achteraf 23… a5 ( tja je moet het maar allemaal zien ). ik heb in de eindstelling nog wat doorgerommeld. remise zat er niet meer in.”
Een partij zoals het zo vaak gaat tegen hele sterke spelers. Goed spelen en lang goed meekomen, maar de eerste de beste fout wordt afgestraft. Vanuit mijn perspectief denk ik een verlies die met opgeheven hoofd geïncasseerd kan worden.
Op bord 3 had Frits de witte stukken. Frits maakte er een mooi gevecht van met zijn gezondere structuur, waartegenover zwart een vrij actieve stelling had ter compensatie. Uiteindelijk vond zwart een beslissende doorbraak.
“De partij ging vrij lang gelijk op. Het plan was om op een gegeven moment het centrum open te breken met e4 om mijn lopers te activeren maar dat wist zwart te voorkomen. Op zet 33 had ik d5 moeten spelen om alsnog mijn loper op b2 te activeren en actief spel te krijgen. Daarna speelde ik om ruimte te krijgen op de damevleugel. Dit duurde te lang en zwart wist op een handige manier een dodelijke aanval op mijn koning te krijgen waardoor ik moest opgeven. Al met al een leuke en leerzame partij.”
Op bord 4 speelde Jouke met zwart een Scandi. Zijn stelling werd niet heel erg onder druk gezet dus kon zwart langzamerhand eens kijken of er druk gezet kon worden richting de koningsvleugel. Dat lukte goed, waarbij 35…g5 even uitgelicht moet worden. Joukes keuze voor zet van de partij, waar ik zeker niet tegenin ga. Je moet het maar durven met de dames nog op het bord. Even later weet zwart zijn aanval helemaal door te zetten en binnen te dringen in de witte stelling. Prachtige overwinning en een heel belangrijk punt.
2,5-1,5 achter na de bovenste borden. Konden wij verrassen op de onderste borden?
Op bord 5 speelde Gerard en hoewel ik ernaast zat laat mijn geheugen mij hier ietwat in de steek voor een uitgebreide analyse. Elke keer dat ik een blik werpte leek me de stelling vrij in balans. Achteraf zei Gerard dat hij vond dat zijn tegenstander sterk speelde, maar tevreden was over zijn spel. Een mooie remise.
Op bord 6 speelde ikzelf (Edwin) met zwart een Italiaanse partij. Ik gaf wit wel wat ruimte, maar maakte verder geen echte fout en kwam zonder problemen uit de opening. Een grote afwikkeling die wit startte met 17.d4 pakte zelfs enigszins voordelig voor mij uit. Vol goede moed probeerde ik spel te creëren tegen de geïsoleerde pion op e3, maar dat kwam niet echt van de grond terwijl wit langzaam actiever werd. Helemaal na het iets te gretige 33…Dxa4 begon het er toch allemaal wat eng uit te zien voor zwart. Mijn redding werd uiteindelijk het feit dat mijn tegenstander weinig tijd over had en niet alle zetten vond om maximaal druk op de zwarte stelling te zetten, en na het ietwat passieve 36.Dc2 mocht juist zwart weer eens kijken of er nog meer te halen was. Vanwege de nog steeds hevige tijdnood van mijn tegenstander was dat inderdaad het geval indien ik 38…Dd6 had gevonden. Zou ik het gevonden hebben met meer tijd op de klok? Het zou heel goed kunnen van niet, maar met de uiteindelijke teamuitslag in ogenschouw nemende is dit toch iets waar ik na de partij nog wel eens aan terugdacht. Ook hierna had ik gewoon zonder risico nog een toren + paard eindspel kunnen proberen met een pion meer, maar na een laatste paniekzet in tijdnood die de pluspion weer teruggaf moest ik genoegen nemen met remise. Uiteindelijk natuurlijk een mooi resultaat voor mij persoonlijk die nog beter had gevoeld als de teamuitslag anders was uitgevallen.
Op bord 7 speelde Chelvan met wit een geweigerd Damesgambiet.
“Ik was redelijk passief in de opening, die door beide spelers niet helemaal goed gespeeld werd. Ik verlies een kwaliteit maar krijg er een heel sterk loperpaar en een mooie aanval voor terug. Ik miste 24.Td1 voor volledige compensatie en gebruikte veel te veel tijd voor elke zet. Na 28. Bxf7 zag mijn tegenstander spoken en ging voor oneindig schaak (loper kon gewoon worden geslagen en er was een mogelijkheid de vrijpion te stoppen). Hij besloot voor oneindig schaak te gaan en het eindspel met pion minder te voorkomen. Computer vond het allemaal niet zo eng en gaf zwart zelfs kansen in dat eindspel. Ik was eigenlijk wel opgelucht met een halfje. Ik dacht heel slecht gespeeld te hebben, maar dat viel eigenlijk wel mee.”
Ik zat zelf naast deze partij en mijn ogen werden toch vaak naar dit bord getrokken tijdens de bedenktijd van mijn tegenstander. Los van dat de kwaliteit achter dus in eerste instantie niet eens zonder compensatie was vanwege de sterke lopers; als Chelvan materiaal verliest maak ik me nog niet direct zorgen. Inderdaad deed Chelvan waar hij het beste in is, niet bij de pakken neer zitten, maar gewoon lekker actief worden (ineens ziet het er optisch toch best gevaarlijk uit met de loper op c4, toren op a7 en het paard op c6) en foutjes uitlokken en afstraffen. Een mooie save die ook weer bijdraagt aan de sterke stijging van Chelvans rating.
Op bord 8 speelde Gijs met zwart
“Ik speelde de Budapest Gambiet, maar hij weigerde (helaas?) de pion. Niet op de beste wijze, waardoor ik beter uit de opening kwam. Het lukte me echter niet om iets met het voordeel te doen. Ik mis een paar kansjes en maak uiteindelijk in de afwikkeling naar het eindspel nog een foutje waardoor ik uiteindelijk blij mag zijn met remise. Op zet 23…Ted8 dacht ik de pion op d5 te kunnen winnen, maar 27. Te4 van wit zorgt ervoor dat in die variant wit beter staat met de twee vleugel pionnen. Na 32. Kf3 bood hij remise aan in een stelling die nagenoeg in evenwicht is, en met minder tijd op de klok accepteerde ik het aanbod graag.”
Heel erg mooi gehouden, dat laat zien dat het geen toeval is dat Gijs 2024 begonnen is met de 1500 rating-grens doorbroken te hebben.
Eindbalans een 3,5-4,5 verlies. Uiteindelijk hebben we het inderdaad toch moeten afleggen op de hogere borden, terwijl we op de onderste borden niet (genoeg) hebben kunnen verrassen. Toch hebben wij ons als team kranig verweerd en konden wij zonder schaamte terug in de auto naar Groningen.

Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.