Header

Nieuwsbrief Groninger Combinatie

oktober 2017

Het seizoen 2017/2018 is alweer enkele weken onderweg en het Hoogeveen toernooi staat alweer voor de deur. De ALV is gehouden, competities zijn gestart, de jeugd raast weer door het gebouw en de eerste periode van interne is alweer spannend. Tijd om weer even wat nieuwtjes te delen.

De start van het seizoen was feestelijk met simultaans van Loek van der Hagen bij de jeugd en Joris Brenninkmeijer bij de volwassenen. De opkomst, zeker bij de volwassenen, was boven verwachting!

De competitie start was niet zo feestelijk voor de GC-teams, allen starten met een nederlaag. GC5 en GC6 moeten hun competities nog beginnen, zij zullen het vast en zeker beter doen. In de nieuwsbrief kunt u er meer over lezen.

Verder nog iets over parkeren, Humanitas, de nationale sportweek en "adopteer een veld".

Tot slot werd in september de Noordelijke schaakgemeenschap opgeschrikt door het plotseling overlijden van Fred Sluzewski. In deze nieuwsbrief een korte in memoriam.

---

Korte terugblik ALV

De ALV bracht weinig verrassingen. Het beleid werd breed gedeeld, de contributies werden vastgesteld, jaarverslagen akkoord bevonden en de kascommissie was lovend.

Wel was er een bestuurderswisseling, Fons van Hamond is afgetreden en Alex van Huisstede is aangetreden. Alex zal de secretaris taken van Fons overnemen. Wim van Beersum had zich herkiesbaar gesteld en is zonder tegen kandidaat opnieuw in het bestuur gekozen.

Govert Pellikaan had een voorstel ingediend om de interne competitie anders aan te pakken. Wim van Beersum zal dit oppakken en bespreken wat er mogelijk is.

Verder werd er een voorstel ingediend om nieuwe leden te begeleiden. Ynte Visser, Fons van Hamond, Govert Pellikaan en Russel Spears boden zich aan als zogenaamde mentoren. Alex van Huisstede gaat samen met hen hier verder invulling aan geven.

Tot slot werden de prijzen uitgedeeld onder andere voor de kampioenen Jan Baljé (Groninger Combinatie kampioenschap), Maurice Schippers (Beker), Adrian Clemens (Rapid) en Jasper Geurink (snel).

---
Joris maakt er een geslaagde avond van

Joris maakt er een geslaagde avond van

De eerste clubavond op 7 september een simultaan. Na de zeer geslaagde avond waarop de animo voor de simultaan door Joris Brenninkmeijer de verwachtingen overtrof, lijkt een traditie geboren. In gemoedelijke sfeer konden meer dan twintig schakers het voor het tweede jaar in rij opnemen tegen onze 1eteamspeler. Onder de deelnemers ook nieuwe leden, en oude bekenden, alles bijeen genomen maakte het de …

Meer lezen.

---
schaakbordbruin

Adopteer een veld

'Adopteer een veld' is een initiatief van Schaakvereniging Groninger Combinatie met als doel externe wedstrijden, toernooien clubpartijen live te laten zien. Uw donatie maakt het mogelijk onze 10 'liveborden' met toebehoren te onderhouden en op termijn te vervangen. Iedereen, zowel leden als niet-leden, kan meedoen aan 'Adopteer een veld': al voor 5 euro (!) adopteert u een veld. In totaal …

Meer lezen.

---

Energy Sport Xperience 9 september 2017

Groninger Combinatie was aanwezig met een stand op de Energy Sport Xperience in Kardinge dat met bijna 1000 bezoekers zeer geslaagd was. Dit evenement was onderdeel van de Nationale sportweek en gaf de kans nieuwe leden te werven en andere verenigingen te ontmoeten.

Het was een enerverende middag met veel indrukken. De gehele hal was in gebruik met kraampjes en mini sportveldjes. Naast het kraampje van Groninger Combinatie stond de stand van onze denksportbroeders damgenootschap "Het Noorden" en een tennisvereniging waarvan de ballen zo nu en dan langs de borden vlogen. Tegenover ons een Powerfitness school met een turbobeat welke werkelijk alles overdreunde (ze hadden wel veel belangstelling overigens) en een schietvereniging uit Helpman (met schietbaan onder een supermarkt, wist niet dat ze bestonden).

Namens Groninger Combinatie waren Wim Krijnen, Fons van Hamond, Govert Pellikaan en Robert de Boer de gastheren. Ze hebben zo'n 50 kinderen en volwassen kennis laten maken met het schaken.

---

Betaald parkeren in de Oosterparkwijk

Sinds 2 oktober 2017 is betaald parkeren ingevoerd in de Oosterparkwijk. Niet in de gehele Oosterparkwijk maar wel tot aan de voordeur van het DenksportCentrum namelijk de Oliemuldersweg. Naast en achter het Denksportcentrum is het nog gratis parkeren.

Zie ook overzicht betaald parkeren. De kosten voor het parkeren zijn € 1,90 per uur, maandag t/m zaterdag 09:00 - 18:00 uur en donderdag tot 21:00 uur. Er mag maximaal 2 of 3 uur worden geparkeerd. Dit staat aangegeven op de parkeerautomaat.

Even opletten dus!

---

Jeugd

De jeugdafdeling is in afgeslankte vorm begonnen. Er zijn enkele trainers  gestopt, jeugdcoördinator Iozefina Paulet is verhuisd en enkele jeugdleden hebben het lidmaatschap opgezegd. Vooral de jeugdleden die naar de middelbare school gaan of andere activiteiten op de donderdagavond hebben zijn gestopt. Gelukkig blijven Maurice Schippers en Jasper Geurink samen met interim jeugdcoördinator Wim Krijnen enthousiast de jeugd begeleiden. Binnenkort start de sporthopper weer en de verwachting is dat dat wel enkele nieuwe jeugdleden op zal leveren.

Helaas konden er geen teams voor de competities worden gevormd. Wim Krijnen heeft dit geïnventariseerd maar er was geen interesse voor. De jeugdleden zullen dan ook vooral zelf naar toernooien moeten gaan voor het spelen van partijen tegen andere jeugdschakers.

---
Beste leden...

Beste leden...

Geacht bestuur en beste leden van de Groninger Combinatie, Zaterdagmiddag 7 oktober was ik een belangstellende bezoeker van de belangrijke schaakwedstrijden uit de tweede ronde van de KNSB. Helaas waren de resultaten voor de Groningers niet om over naar huis te schrijven. Hoewel het derde team overtuigend zijn eerste zege behaalde, voor het eerste en het tweede team waren de …

Meer lezen.

---

De interne- en rapidcompetitie zijn weer gestart

In de rapidcompetite heerste op het oog Jasper Geurink alhoewel daar toch wel enkele close calls tussen zaten. 

1e Rapid avond geslaagd

1e Rapid avond geslaagd

Het was weer lekker druk gisteravond op de interne. En vanwege de rapid bleef Jasper toch even hangen, en kwam Egbert laten zien dat hij het nog kan. Natuurlijk won Jasper de avond, al was zijn stelling tegen Arjen verdacht, tot die plots onder druk van de klok zijn dame verkeerd plaatste. Zelfs daarna leek het nog even spannend te …

Meer lezen.

---

In de interne competitie is Henk Pompstra koploper. Verrassend is dat niet meer want vorig seizoen was hij in de derde periode ook langere tijd koploper. De avonden zijn druk bezocht en ook zijn er meerdere nieuwe leden zoals Julia, Arjen, Erwin, Jouke en Nicolas waardoor het gezellig is in de speelzaal.

De uitslagen en standen zijn sinds kort in een nieuwe jasje gestoken. Met dank aan Wim van Beersum kun je nu (meestal al 's avonds na de ronde, anders de dag erop) handig doorklikken op de verschillende lijsten, uitslagen en hoe de deelnemers het hebben gedaan. In het menu vind je een snel overzicht van de laatste uitslagen en de top van de ranglijst. Klik hier om naar de standen en uitslagen te gaan.

---

GC1, GC2, GC3 en GC4 starten slecht

GC1, GC2, GC3 en GC4 verloren de eerste ronde in hun competitie. GC3 en GC4 herstelden zich door in de tweede ronde te winnen maar GC1 en GC2 verloren wederom. Voor GC1 was het de zevende verlies op rij, vorig seizoen meegerekend. Laten we hopen dat vanaf nu de resultaten beter worden. Uit de verslagen blijkt overigens wel dat er kansen waren die werden gemist en dat geeft wel weer hoop. Zoals ze in Groningen zeggen "Kop d'r Veur".

---
Geen slaap tot Bunschoten (Voerendaal-Groninger Combinatie, 16 september 2017)

Geen slaap tot Bunschoten (Voerendaal-Groninger Combinatie, 16 september 2017)

  “Op jacht want het is weer zaterdagnacht, en wat een pracht dat er een zaal vol mensen wacht. We hebben al een lange weg achter de rug en na vannacht moeten we vlug weer terug. Maar geen tijd om te zeuren want er moet wat gebeuren, want we moeten weer een roffe toffe show neerpleuren. En ook al zijn …

Meer lezen.

---

GC1 - het verschil tussen kop en staart

GC1 liep tegen een sterke opstelling aan in de wedstrijd tegen voormalig landskampioen En Passant. EP gooide er ook nog eens een tactische opstelling tegen aan, die helaas 100% goed uitpakte voor de Bunschoters. De 0-5 aan de topborden kon niet meer goed gemaakt worden door de 3,5-1,5 in de staart. Lees verder: Kort verslag met partijen en analyse door …

Meer lezen.

---
Een jammer begin: GC3 verliest 5 - 3 van Sneek

Een jammer begin: GC3 verliest 5 - 3 van Sneek

De 3e klasse A is er niet minder op geworden dit jaar. En waren we vorig seizoen onbedreigd middenmoter, nu zullen we hard aan de bak moeten. De wedstrijd tegen Sneek was wat dat aangaat een voorproefje. Immers, net als wij zal Sneek waken voor degradatie, en op verschillende borden lieten ze dat zien op deze eerste zaterdagmiddag van het …

Meer lezen.

---
Jonkies GC3 winnen van ASV2

Jonkies GC3 winnen van ASV2

Zonder mensen tekort te willen doen: zaterdag was de middag van onze jeugd. Zowel Loek als Daan speelden een heerlijke partij, en wonnen. Op de foto de stelling die Loek gaat winnen: En hieronder de hele partij, met commentaar, van Daan. Zwart werd eenvoudig weggezet op de koningsvleugel, prachtig niet? 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Bc5 4. …

Meer lezen.

---
GC4 slaat toe in een levensgevaarlijke achterbuurt!

GC4 slaat toe in een levensgevaarlijke achterbuurt!

Taco had vooruit gespeeld en een naar eigen zeggen een spannende Siciliaan gewonnen, waarom hij dan in smoking nog even kwam kijken was mij geheel onduidelijk, maar dat zal niemand verbazen, ik begreep daar in dat criminele broeinest in een achteraf wijkje van Hoogezand-Sappemeer wel meer niet, volgens de bardame vlogen in de buurt van onze speellocatie de kogels regelmatig …

Meer lezen.

---
In memoriam Fred Sluzewski

In memoriam Fred Sluzewski

Op 24 september overleed Fred Sluzewski. Hij was al een schaakleven lang lid van eerst Unitas, later Groninger Combinatie. Fred was de laatste jaren speler van GC4, maar in zijn jongere jaren speler van Unitas 1. Hij kwam ooit als jeugdspeler uit Friesland onze kant op, en in Friesland gold hij ook onverminderd als het grote schaaktalent dat hij ooit …

Meer lezen.

---

Humanitassimultaan

Wim Krijnen en Robert de Boer zijn bij Humanitas geweest om mogelijkheden tot promoten van het schaakspel onder Humanitassers te bespreken. Hieruit is gekomen dat 13 januari 2018 simultaan zal worden gegeven door Maurice Schippers aan vrijwilligers en deelnemers van Humanitas.

Daarnaast kunnen tijdens de simultaan, maar natuurlijk ook voor en na de simultaan, Humanitassers zich aanmelden voor een kennismaking met Groninger Combinatie. Kennis maken kunnen de Humanitassers door 8 avonden deel te nemen aan schaaktrainingen met aansluitend een kennismakingstoernooi bij Groninger Combinatie.

Als tegenprestatie kan Groninger Combinatie haar Alice in Wonderland toernooi houden in de tuinzaal van het Humanitas-gebouw aan de A-kerkhof en nog een nader af te spreken evenement.

---

Oktober combi's

Een aantal combinaties uit de zomervakantie. Het lijkt alweer lang geleden.... Heb je zelf ook een mooie combinatie gespeeld? Mail hem dan naar Jan Baljé. Als je denkt dat je de oplossing hebt dan kun je het antwoord bekijken door op het vraagteken of '>' te klikken. Je kunt de zet niet op het bord uitvoeren. Door op het veld …

Meer lezen.

---