Header

Nieuwsbrief Groninger Combinatie

april/mei 2017

Indeling externe teams 2017/2018

Het teamindelingsproces is weer opgestart. Onlangs hebben alle leden (m.u.v. de huidige spelers van GC1) van de secretaris een mail gehad waarin gevraagd wordt naar jullie beschikbaarheid voor het komende seizoen – ook voor de NOSBO-viertallencompetitie. Als je deze mail onverhoopt niet gehad hebt, neem dan even contact op met secretaris@groningercombinatie.nl Het bestuur (met veel dank aan Henk van der …

Meer lezen.

---

Jeugdschaak

Veel jeugdleden hebben individuele successen behaald. Wanneer Eelke de Boer en Loek van der Hagen worden meegeteld, zij zijn eigenlijk gastlid, dan zijn er twee nationale kampioenschappen behaald en meerdere eerste, tweede en derde plaatsen in de NOSBO Grand Prix toernooien.

Bij de nationale kampioenschappen waren er twee kampioenen. Eelke de Boer werd kampioen bij de C-jeugd en Machteld van Foreest bij de D-jeugd. Zij mogen beide daardoor deelnemen aan europese- en wereld kampioenschappen. Er waren verder eervolle plekken voor Loek van der Hagen, Levi Sekema en Nanne van Foreest. Bijzonder is ook dat Machteld ook nog tweede werd bij de E-kampioenschappen en vijfde bij de meiden A-categorie.

Loek van der Hagen en Levi Sekema wonnen meerdere malen hun groep tijdens de Grand Prix toernooien. Ook waren er meerdere tweede en derde plaatsen voor hen maar ook voor Koen Waggeveld en Wieke Waggeveld. Eerder in het seizoen was Simon Bekkering succesvol.

De jeugdafdeling blijft groeien wat goed nieuws is. Helaas komen er op organisatorisch vlak allerlei veranderingen aan waardoor de groei de afdeling boven het hoofd lijkt te gaan groeien. Dit behoeft aandacht en er wordt dan ook al voorzichtig rondgekeken naar versterking. Wanneer er belangstelling is om iets te doen voor en met jeugd kan dit worden gemeld bij Iozefina Paulet en Wim Krijnen.

---

Groninger Combinatie weekend toernooi

(tevens NOSBO kampioenschap)

Met 80 deelnemers was het Groninger Combinatie weekend toernooi tijdens het hemelvaart weekend een succes te noemen. De bovenste zaal van het DSCG zat helemaal vol. Alleen het weer zat een beetje tegen, het was namelijk bijzonder zonnig waardoor de temperatuur in de zaal de 30 graden bijna haalde.

Ook was het toernooi dit jaar sterker bezet dan vorige jaren. Met 1 GM, 2 IM's en 7 FM's en nog een grote groep jeugdige 2000+ spelers daar vlak achter was er sprake van een sterke bezetting.

De verwachting was dat GM Sipke Ernst het toernooi naar zijn hand zou zetten maar onverwacht werd het toernooi toch weer door Nick Maatman gewonnen. Overigens wel met een gelijk aantal punten (5.5) als Sipke Ernst, Ivo Maris, Erik Hoeksema en Zyon Kollen. Maatman werd daarmee ook de nieuwe NOSBO-kampioen.

Door de grote belangstelling was het mogelijk allerlei ratingprijzen en speciale prijzen voor vrouwen, jeugd en senioren in te voeren waardoor veel spelers kans maakten op prijzen. Dit werd zeer gewaardeerd.

De sfeer tijdens het toernooi was goed en de organisatie kan dan ook op een geslaagd toernooi terugkijken dat smaakt naar meer.

---

KNSB competities

De Groninger Combinatie KNSB-teams hebben zich op het oog eenvoudig gehandhaafd waarbij er wel een duidelijk verschil was tussen de eerste en tweede seizoenshelft. De punten werden voornamelijk in de eerste seizoenshelft behaald. Daarna werd er ondanks dat de inzet goed bleef veel verloren en voornamelijk gespeeld om de sportieve eer terwijl de tegenstanders om promotie en degradatie streden. Toch is er een goed gevoel over de gehele linie wat betreft de resultaen en inzet.

Uitslagen, persoonlijke resultaten en standen zijn hier vinden.

Het GC1 beker team is er in geslaagd voor het tweede jaar op rij de finale te bereiken. Werd vorig seizoen SISSA in de noordelijke finale verslagen, dit jaar werd Philidor Leeuwarden verslagen.

De finaledag werd gespeeld in Lichtenvoorde waardoor alleen het reizen alleen al ervoor zorgde dat de finaledag een zware dag zou worden. Voor Groninger Combinatie kwamen Sipke Ernst, Jan Werle, Daan Brandenburg en Jasper Geurink uit. De andere teams die zich geplaatst hadden voor de finaledag waren landskampioen Kennemer Combinatie, MuConsult Apeldoorn en De Stukkenjagers. De loting voor Groninger tegen De Stukkenjagers was gunstig en er werd dan ook vrij eenvoudig gewonnen. In de finale was landskampioen Kennemer Combinatie te sterk voor Groninger Combinatie waardoor er genoegen moest worden genomen met een tweede plaats.

NOSBO competities

De NOSBO teams hebben het goed gedaan. Zowel GC4, GC5 als GC6 zijn in de bovenste helft geëindigd. In de beker ging het minder dan vorig seizoen, dit kwam vooral ook doordat de GC teams tegen elkaar waren ingedeeld en elkaar dus uitschakelden. Gezien de resultaten kan er derhalve met vertrouwen naar volgend seizoen worden uitgekeken.

De viertallen was een succes dit seizoen. Er konden vijf GC teams worden samengesteld. Succes was er ook. GCV3 is namelijk eerste geworden in haar groep! Er wordt weliswaar niet van kampioenschappen gesproken bij de viertallen maar zij zullen het waarschijnlijk wel even hebben gevierd.

Uitslagen, persoonlijke resultaten en standen zijn hier vinden.

---

Interne competities

Er zijn meerdere interne competities bij Groninger Combinatie. Op de website en op Twitter zijn de competities te volgen. Hieronder is in het kort de stand van zaken (klik op de competitie om naar de webpagina te gaan) terug te vinden. De Rapid competitie en snelschaak competitie zijn gewonnen door respectievelijk Adrian Clemens en Jasper Geurink.

Interne competitie

De playoff deelnemers zijn bekend. Adrian Clemens heeft de derde periode gewonnen en Jan Baljé is als hoogste geëindigd in de "jaarlijst". Taco van de Poel, winnaar van de tweede periode, neemt de plaats in van Maurice Schippers die niet kon spelen. Peter Hulshof had zich al als winnaar van de eerste periode geplaatst. 

De playoffs worden gespeeld op 15, 22 en 29 juni in het DSCG.

Beker competitie

De finalisten voor de beker competitie zijn Maurice Schippers en Edwin Zuiderweg. Edwin Zuiderweg won verrassend van Adrian Clemens met 3-2. Maurice Schippers won eenvoudig van Robert de Boer met 2-0. De datum voor de finale is nog niet vastgesteld.

---

Mei combi's

Hierbij een zestal recente combinaties van Jan, Adrian en Maurice. Als je denkt dat je de oplossing hebt dan kun je het antwoord bekijken door op het vraagteken te klikken. Je kunt de zet niet op het bord uitvoeren. Door op het veld c2 te klikken krijg je een autoplay met 1 seconde vertraging, veld d2 levert autoplay met 2 …

Meer lezen.

---

Nieuw huur contract met Jannes van der Wal denksportcentrum

 Groninger combinatie heeft een nieuw huur contract afgesloten met het Jannes van der Wal Denksportcentrum (DSCG).

Het DSCG wilde met al haar huurders een nieuw contract afsluiten gebaseerd op het daadwerkelijke gebruik, dus ook met Groninger Combinatie. Het vorige contract was nog gebaseerd op het gebruik door SV Unitas maar dat volstond niet meer, vond het DSCG.

Groninger Combinatie maakt inmiddels ook meer gebruik van het DSCG dan SV Unitas. Het weekendtoernooi, Alice in Wonderland toernooi en de trainingen zijn daar voorbeelden van. Het nieuwe contract voorziet erin dat verschillende terugkerende evenementen nu ook in de "lumsum" zijn opgenomen en dat er goedkoop ruimte kan worden gehuurd voor trainingen.

---

NOSBO algemene leden vergadering

Woensdag 31 mei 2017 was er weer eens een NOSBO algemene ledenvergadering. Het was een lauwe vergadering waar zonder noemenswaardige discussie toch wel een belangrijke keuze werd gedaan en tot een enorme uitgave werd besloten. En over punten waar eigenlijk niemand over wilde discussiëren werd toch nog flink geharreward.

De enorme uitgave die wordt gedaan is een subsidie van in totaal 4500 euro over drie jaar aan de organisatie van NJK te Assen onder enkele voorwaarden. Geen punt vond de vergadering, alleen een korte vraag van Eric Jan Walinga van SISSA of aan de voorwaarden is voldaan. Het NOSBO-bestuur leek het toe dat dit wel het geval was. Uitgave vastgesteld.

De keuze die werd gemaakt is het benoemen van Eric Jan Walinga als penningmeester van de NOSBO. De huidige penningmeester Evert Hondema houdt er mee op. Geen vragen werden er gesteld door de vergadering waarmee een tweede SISSAAAN, naast de voorzitter Roland Kroezen, toetrad tot het bestuur van de NOSBO.

Veel te doen was er over verkorting en vaststellen van een "absolute" speeltijd in de NOSBO welke Roden graag wilde invoeren zodat zij de zekerheid hebben dat zij voor 23:30 uit hun clublokaal kunnen. Het NOSBO-bestuur vond het om verschillende redenen geen goed voorstel en eiste eigenlijk dat Roden zich moest aanpassen en toezeggen dat Roden minimaal 4 uur kon spelen en het liefst langer. Roden en het NOSBO-bestuur kwamen er niet uit en de rest van de vergadering vond het eigenlijk ook niet belangrijk genoeg om een beslissing te forceren. Besloten werd om dit vooruit te schuiven naar een nieuwe NOSBO-competitie welke wordt gevormd in 2018/2019 omdat de KNSB heeft besloten om een landelijke vierde klasse in te voeren.

Dat is meteen ook het volgende punt waar de vergadering nog wel wat vragen over had maar deze waren voornnamelijk verduidelijkend. Het staat namelijk wel vast dat in 2018/2019 een landelijke vierde klasse, en misschien vijfde en zesde klasse, wordt ingevoerd, zonder promotie/degradatie naar de regionale bonden. Een enorme verandering zou je zeggen maar deze verandering biedt volgens het NOSBO-bestuur en de KNSB vertegenwoordiger alleen maar kansen.