Header

Nieuwsbrief Groninger Combinatie

maart/april 2017

Voorjaar brengt nieuw leven

In voorbereiding op deze nieuwsbrief zat ik naar de bloemen in mijn tuin te kijken. Ik bedacht mij dat er elk jaargetijde wel wat bloeit en dat mijn tuin daarmee een mooie metafoor biedt voor het schaken (tsja, ik ben geen begaafd schrijver en dit is dan een gemakkelijke verhaalvorm). Maar het beeld van die tuin en de overeenkomsten met schaken, hoe duidelijk voor mij ook tijdens de blik op de tuin, leek mij toch moeilijk uit te leggen. Ik dacht namelijk dat planten verschillende strategieën hebben om succesvol te zijn. Planten bloeien in verschillende jaargetijden. Zo zijn er planten die vroeg bloeien, zoals sneeuwklokjes, planten zoals tulpen en narcissen, die iets later gaan bloeien en planten die nog later bloeien. Dit zie je ook terug bij struiken en bomen.

Dit nu dacht ik ook te herkennen in schaken. De jaargetijden zijn dan de opening, middenspel, eindspel en analyse. De pionnen-offeraars proberen zo snel als mogelijk succes te hebben in de opening, sommige schakers kiezen het middenspel als hun terrein om succes te behalen en weer anderen kiezen voor het eindspel. En dan zijn er ook schakers die in de analyse nog willen laten zien hoe goed ze zijn.

Natuurlijk zag ik wel wat zwaktes in de parallel en kwam uiteindelijk tot de gedachte dat er toch tenminste één duidelijke parallel wel is. Ieder jaar begint het namelijk weer opnieuw in mijn tuin, zoals ook in het schaken iedere partij het weer opnieuw begint. Dat is een geruststellende gedachte, iedere keer kunnen wij schakers na de afloop van een partij opnieuw proberen succes en plezier te hebben in een volgende partij. 

Robert de Boer

---

Jan Colly

Oud-lid Jan Colly is 8 april jl overleden. Jan was jarenlang lid van Unitas en was actief in de schaakwereld als organisator. Met zijn overlijden laat hij een leegte achter die niet eenvoudig gevuld zal worden.

Wij wensen zijn naasten veel sterkte toe.

---

Het eerste team

Het eerste team van Groninger Combinatie draaide de afgelopen wedstrijd stroef. Stroef is misschien niet eens het goede woord. ‘Ongelukkig’ past mogelijk beter. Gelukkig mogen we absoluut niet klagen over de competitiestart, waarin we 8 MP uit 5 ronden haalden. Helaas vielen de afgelopen wedstrijden allen de kant op van onze tegenstanders. We staan nu op een zesde plaats en mogen in ronde negen aantreden tegen (waarschijnlijk) kampioen Kennemer Combinatie. Ik hoop van harte dat we nog een stunt uit onze hoge hoed kunnen toveren. 

De doelstelling van dit jaar, handhaving, hebben we hoe dan ook gehaald. Het lijkt mij voor de hand liggen dat we volgend jaar met dezelfde doelstelling aan het jaar beginnen. Volgend jaar zullen het sterke BSG en Voerendaal terugkeren in de Meesterklasse. We zullen dus elke wedstrijd weer alles moeten geven! 

In de beker zijn we na de goede overwinning op Lonneker doorgedrongen tot de finale van de noordelijke bond. Maurice won vrij snel in een tricky Siciliaan van Simon Elgersma. De overige partijen bleven erg spannend. Veel mensen hadden vertrouwen in de stellingen van Jasper en Adrian. Jasper kon dit gelukkig omzetten in winst, maar Adrian blunderde helaas in tijdnood. We hoefden echter niet te snelschaken, omdat Jan Baljé bewees over een goed positioneel inzicht te beschikken. Eindstand: 3-1 

Dit betekent dat we het binnenkort gaan opnemen tegen het sterke Philidor. Gelukkig spelen we "thuis", dus u bent bij deze van harte uitgenodigd om het bekerteam aan te moedigen. De wedstrijd zal gespeeld worden op 19 april om 20:00 in het "Heerenhuis" te Groningen. Adres van het Heerenhuis is Spilsluizen 9. Uiteraard zullen we ook proberen de partijen via internet te uit te zenden.  

Maurice

---

Jeugdschaak

De jeugdafdeling van Groninger Combinatie gaat onverminderd enthousiast door. Een immer vrolijke Iozefina leidt de kinderen – soms ook trainers Maurice en Jasper – en zorgt elke donderdag voor een gezellige en leerzame avond. 6 april jl. reikte Iozefina aan bijna iedereen stappenplandiploma’s uit, ook dat gaat dus goed. Van harte proficiat allen met deze eerste genomen horde! 

Een van onze pupillen, Levi Sekema, heeft zich gekwalificeerd voor het NK E in Tilburg! Dat is heel knap, zeker gezien het feit dat Levi pas kort bij ons op de club zit. Het NK wordt gespeeld op 14 en 15 april. Wij hopen dat hij een mooi en plezierig NK heeft! De uitslagen zijn hier te vinden. Ook Machteld van Foreest en Nanne van Foreest doen mee aan het NK E.

Aan het NK ABC doen Eelke de Boer (C), (wederom) Machteld van Foreest (A meiden) en Loek van der Hagen (C) mee. Eelke en Machteld zijn op rating favoriet, het zal spannend worden voor ze. Loek kan verrassen en is dan ook een outsider te noemen.

De "sporthopper" is ook gestart begin maart met 9 enthousiaste kinderen onder leiding van Wim Krijnen. De kinderen kunnen gedurende 6 weken ervaren hoe leuk schaken is. We hopen dat ze allemaal blijven.

Maurice & Robert

---

Eerste Alice in Wonderland toernooi

Op 9 april was het eerste Alice in Wonderland toernooi. Het was even spannend of het doorging maar er bleken toch genoeg deelneemsters te zijn. Er waren nog wel drie afmeldingen voor de start wegens ziekte en ander ongemak.

Het toernooi werd ingedeeld in een zwitserse groep voor de gehele dag en een vijfkamp 's middags waar iedereen twee partijen tegen elkaar speelde.

Het zwitsers toernooi werd gewonnen door Machteld van Foreest maar niet nadat ze een verloren positie tegen Sophie Welling pas in het verre eindspel won, Sophie Welling werd tweede.

In de vijfkamp waren twee winnaars namelijk Elisa en Alicia. 

Gedurende de dag waren er hapjes en was er een lunchbuffet. Ook was de zaal en het DSCG feestelijk versierd. Doordat de zon ook nog eens volop scheen was de sfeer uitstekend.

---

KNSB competities

Op het sportieve vlak hebben de Groninger Combinatie KNSB-teams de afgelopen weken flinke tegenwind. Alle drie de teams hebben de laatste twee wedstrijden verloren maar hadden gelukkig al voldoende matchpunten behaald om zich geen zorgen te maken.

Het GC1 beker team is weer een ronde verder, dit keer werd Lonneker verslagen.

Uitslagen, persoonlijke resultaten en standen zijn hier vinden.

NOSBO competities

De NOSBO teams hebben het goed gedaan en hun posities in de competitie verbetert door goede overwinningen alhoewel dat soms met enige doodsverachting gepaard moest gaan volgens het verslag van Middelstum tegen GC4. 

De GC-bekerteams zijn uitgespeeld, GC5 kon het niet bolwerken tegen Haren&Oostermoer. Inmiddels is uit een NOSBO tweet duidelijk geworden dat Haren&Oostermoer op 13 april na een slijtageslag de beker heeeft gewonnen tegen het favoriet geachte Hoogeveen.

GCV1 blijft wisselvallig presteren en heeft het seizoen afgesloten met een 4-0 nederlaag tegen SissaV1 en een 3-1 overwinning op ESGV2. GCV2 heeft tot nu toe verloren en tweemaal gelijk gespeeld en kan het seizoen nog afsluiten met een overwinning door in de laatste ronde te winnen van AssenV1.

GCV3 staat aan kop en kan in de laatste ronde kampioen worden door 20 april aanstaande te winnen van Sleutelschaak. GCV4 heeft twee overwinningen op rij geboekt en is daarmee flink gestegen. GCV5 is als middenmoter geëindigd.

Uitslagen, persoonlijke resultaten en standen zijn hier vinden.

---
GC 4 in Middelstum aan de dood ontsnapt!

GC 4 in Middelstum aan de dood ontsnapt!

Nu werden wij van GC 4 op de idyllische oprijlaan naar Borg Ewsum in Middelstum bijkans van de sokken gereden door een Peugeot 504, dat die roestbak uit de 80er jaren nog rijdt??Er stond dan wel aan het begin van die laan een bord met verboden voor autoos, was de oldtimer van de landgraaf zeker?! Ynte Visser wou wel als …

Meer lezen.

---

GC 3: weer een nipte nederlaag

Dit is een heel ander seizoen als het vorige. Vorig jaar in klasse 2b waren we de ”punching bag” aan het einde van het seizoen keken we terug op een leerzaam hoogte stage: Kansloze nederlagen de ene nog erger dan de ander. De schrik zat er dus een beetje in voor dit seizoen. Weliswaar een klasse lager, maar toch op …

Meer lezen.

---
Les aventures de Jacques Jambon l'ecrivant et ses copains moins amusants

Les aventures de Jacques Jambon l'ecrivant et ses copains moins amusants

Zag ik aan het begin van het seizoen, dat ik zowaar in het le viertal was gedetacheerd, in de 4t topklasse,met een aanvalskunstenaar als Maurice Schippers. Wel jammer dat hij maar 1 keertje meedeed, vooral tegen SISSA hadden we hem heel goed kunnen gebruiken. Die kwamen met enorm veel poeha de speelzaal binnen, wij gaan die Guccers-zo noemen ze ons …

Meer lezen.

---

GC1: Close but no cigar....

Het zal niet vaak zijn voorgekomen dat de eerste drie teams van twee clubs tegen elkaar spelen. Afgelopen 7e ronde was dat het geval en SISSA zal met genoegen aan deze middag terugdenken, omdat ze alle drie de wedstrijden wonnen. Hier beperken we ons tot GC1 - SISSA1. Het duurde lang voordat de eerste uitslagen vielen, maar daarna liep SISSA …

Meer lezen.

---

Interne competities

Er zijn meerdere interne competities bij Groninger Combinatie. Op de website zijn de competities te volgen. Hieronder is in het kort de stand van zaken (klik op de competitie om naar de webpagina te gaan) terug te vinden.

Interne competitie

Taco van de Poel heeft de tweede periode gewonnen en doet daarmee voor het tweede jaar op rij mee aan de playoffs. In de derde periode staat Henk Pompstra aan de leiding waardoor voor het eerst sinds jaren de situatie zich voor kan doen dat zowel Jan Baljé als Adrian Clemens niet mee doen aan de playoffs.

De andere deelnemers zijn namelijk Peter Hulshof, winnaar eerste periode, en Maurice Schippers, winnaar winter zes-kampen A-groep. 

Rapid competitie

Egbert Huizinga heeft het niet gered. Hij ging na de eerste twee ronden aan de leiding met kort daarachter Adrian Clemens maar werd in de laatste ronde achterhaald. Egbert behaalde 2 punten (moeten er dat geen 4 zijn) terwijl Adrian 8 punten behaalde waardoor Adrian wederom rapid-kampioen is geworden.

Beker competitie

De beker competitie is gevorderd tot de halve finales waarin Adrian Clemens tegen Edwin Zuiderweg en Maurice Schippers tegen Robert de Boer speelt. Adrian Clemens tegen Edwin Zuiderweg is een reprise van vorig seizoen maar dat was toen de finale. 

In de kwartfinales waren de volgende uitslagen:

Maurice Schippers – Alef Boer 2 - 0
Robert de Boer – Fons van Hamond 1,5 - 0,5
Nico Karsdorp – Edwin Zuiderweg 1 - 1 (0 - 2)
Oswaldo Sield – Adrian Clemens 0 - 2

Snelschaak competitie

Jasper Geurink is snelschaakkampioen, hij heeft alles gewonnen. Alleen Adrian Clemens kom hem de eerste 2 ronden nog enigzins bijbenen maar hij deed de laatste snelschaak ronde niet mee wegens andere verplichtingen waardoor Jasper onbedreigd eerste werd.

---
Henk Pompstra verdedigt 1e plaats interne met verve

Henk Pompstra verdedigt 1e plaats interne met verve

Afgelopen donderdag speelde Henk Pompstra tegen Jan Baljé voor zijn 1e plaats in de 3e periode van de interne. Na een lange partij, waarin Jan een veelbelovende stelling te vroeg wilde verzilveren, kwam Henk terug in de partij, en wist het eindspel naar zich toe te trekken. Hieronder de partij, deels in reconstructie, met commentaar van Henk. De vraag dringt …

Meer lezen.

---

Rapid toernooi

Het jaarlijkse Groninger Combinatie rapid toernooi is gewonnen door Ivo Maris, wat inmiddels ook al bijna een traditie is geworden. 

Nico Karsdorp draaide de eerste 4 ronden als een tierelier, maar haperde daarna wat. Govert Pellikaan werkte zich wat omhoog ten koste van Jan Baljé, maar verloor de laatste ronde kansloos van Ivo Maris. Govert werd gedeeld derde met Jan Baljé. Er waren ratingprijzen voor Nico Karsdorp en Jesper Post die Alex van Huisstede voor bleef.

De eindstand is gepubliceerd op de website.

---

De winterzeskampen

De winterzeskampen zijn, mijns inziens, een succes geweest. Een aantal spelers van het eerste waren vaker op de club te zien. De inzet van alle zeskampdeelnemers leverde ontzettend spannende en leerzame partijen op. Op de site kunt u enkele voorbeelden vinden uit onder andere een partij van Adrian tegen mij. Halverwege de zeskampen moest Peter helaas de strijd staken vanwege een vervelende blessure. Voor de eindstand betekende dat de gespeelde partijen tegen Peter niet meetelden. De A-groep werd uiteindelijk gewonnen door mij met 4 uit 4.  

Maurice

In de B-groep maakte Govert zijn rating waar, maar niet zonder een paar maal langs de afgrond te hebben moeten gaan. Vooral de partij tegen Henk van der Meer had anders kunnen eindigen, nadat Henk met een ijzersterke openingsvariant (Taco, nog bedankt!) mijn zwarte stelling na een zet of tien vakkundig gekraakt had. Tegen Tony pakte een wat speculatieve aanpak verrassend voordelig uit, en zo gebeurde er meer. Er vielen maar weinig remises, iedereen wilde graag zijn partijen winnen. Een volgende editie kan ik iedereen van harte aanbevelen!

Govert

---

Schaaktrainingen voor GC-leden

Sinds kort kan je bij Groninger Combinatie lessen krijgen van ervaren trainers! Er hebben zich een aantal mensen aangemeld en er zijn vier groepen gevormd. In de hoogste groep krijgt een drietal mensen les van Jan Werle en Sipke Ernst. De eerste interessante les van Sipke was 4 april. Ook Jasper geeft trainingen;  hij heeft een redelijk grote groep (GC3) en de eerste les was 13 april. De derde groep wordt lesgeven door Maurice en zal starten op 3 mei. Voor deze groep wordt uitgeweken naar de Hunzeborgh omdat het DSCG geen ruimte heeft. De vierde groep (GC5) wordt getraind door Maurice en Iozefina.

De trainingen zijn voor iedere deelnemer een mooie gelegenheid om van dichtbij mee te maken hoe een sterkere speler over het schaken (en sommige posities) denkt. Over het algemeen is dit erg leerzaam. Daarnaast besteden de trainers aandacht aan een van de moeilijkste dingen in het schaken: positionele voordelen of beslissingen. 

Maurice

---

April combi's

Hierbij een zestal recente combinaties van Jan, Adrian en Maurice. Als je denkt dat je de oplossing hebt dan kun je het antwoord bekijken door op het vraagteken te klikken. Je kunt de zet niet op het bord uitvoeren. Door op het veld c2 te klikken krijg je een autoplay met 1 seconde vertraging, veld d2 levert autoplay met 2 …

Meer lezen.

---

Gebruikers overleg Jannes van der Wal Denksportcentrum

 8 maart jongstleden was het jaarlijkse gebruikers overleg met het bestuur van het Jannes van der Wal Denksportcentrum (DSCG). Namens Groninger Combinatie waren Fons van Hamond en Robert de Boer aanwezig. Het bestuur van het DSCG  zoekt versterking en nodigt de aanwezigen uit om in hun vereniging de leden te vragen of zij belangstelling hebben. Er wordt niet gezocht voor …

Meer lezen.