Header

Nieuwsbrief Groninger Combinatie

februari 2017

Er moesten tafels in de speelzaal bij worden geplaatst

Het is de laatste tijd druk bij Groninger Combinatie. De vele initiatieven samen met de externe competities zorgden ervoor dat er al op enkele clubavonden tafels in de speelzaal bijgeplaatst moesten worden. Mij is verteld dat dit in jaren niet is gebeurd.

Natuurlijk is dit niet elke clubavond zo maar er zijn avonden waarop de interne competitie, winterzeskamp, meerdere team wedstrijden en ook nog de vrouwentraining worden gehouden. Op die avonden is het in de speelzaal vol zodat ook het instructielokaal op de eerste verdieping dan al wordt gebruikt moet worden.

Dit is overigens wat mij betreft voorlopig een luxe-probleem, maar het begint wel krap te worden. Zo zorgt de drukte er voor dat er tijd- en plaatsgebrek lijkt te zijn voor de voorgenomen volwassen/team trainingen. Hiervoor zal mogelijk uitgeweken moeten worden naar een andere avond en verderop in deze nieuwsbrief wordt daar meer over uitgelegd.

Het is wel jammer dat over al deze activiteiten niet altijd berichten of verslagen verschijnen op de website. Govert heeft de site het afgelopen seizoen fraai vormgegeven, maar de inhoud komt van ons allemaal. Het lijkt mij leuk om meer aan elkaar te vertellen hoe een wedstrijd is gegaan, een toernooi is verlopen, een partij fraai is gespeeld of hoe de interne competities er bij staan. De website biedt daar volop kansen voor en Govert biedt ook ondersteuning hoe dit eenvoudig te doen. Bij dezen dan ook de oproep om meer de website te gebruiken om elkaar te vertellen hoe het gaat.

Robert de Boer

---

Groninger Combinatie toernooiseizoen is gestart

Groninger Combinatie organiseert in de komende maanden februari tot en met mei 2017 vijf toernooien namelijk het Basisschoolkampioenschap (11 februari), Rapid-toernooi (18 maart), Alice in Wonderland toernooi (9 april), Gasterra GP (20 mei) en het weekendtoernooi(25 t/m 28 mei). En dan is in november 2016 ook al de Groninger Combinatie GP gehouden. 

Om al deze toernooien goed te laten verlopen zijn er naast deelnemers ook vrijwilligers nodig. Vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij Wim van Beersum. Je kunt Wim ook altijd even vragen wat je voor hem kunt betekenen.

Basisschool kampioenschap succes

11 februari was het Basisschool kampioenschap van de stad Groningen een succes. Dit jaar was er besloten om samen met de jeugdschaakverenigingen van Staunton, Matadoren en Paardensprong het toernooi te organiseren en dat was een goede greep: er waren meer dan 120 deelnemers. Afgelopen jaar waren er nog 68 deelnemers. Het toernooi werd gehouden in het Dok te Lewenborg.

Wim van Beersum heeft namens Groninger Combinatie deze uitdagende klus geklaard samen met Hiddo Zuiderweg (Matadoren), Ronald van Nimwegen (Paardensprong) en Bauke Koole (Staunton) en nog veel meer vrijwilligers.

---

GC D-team 4e bij NOSBO clubkampioenschappen

Groninger Combinatie heeft afgelopen zaterdag 25 februari met een gemend E/D team meegedaan aan de NOSBO cubkampioenschappen voor D-teams. Vorig seizoen kon Groninger Combinatie meedoen met een combinatie-team samen met Ten Boer, maar dit seizoen kon een eigen team worden samengesteld.

Wieke, Koen, Simon en Levi wonnen één wedstrijd tegen Ten Boer II en er werd verloren van Ten Boer I, een combinatie C-team en een combinatie D-team. Kijk voor de gedetailleerde uitslagen op de NOSBO-site.

---

KNSB competities

Op het sportieve vlak gaat het de Groninger Combinatie KNSB-teams voor de wind. Alle drie de teams hebben drie ronden voor het einde geen degradatiezorgen en doen zelfs nog mee voor het kampioenschap, alhoewel alleen GC2 dit geheel in eigen hand heeft.

De wedstrijden op zaterdag 11 maart zullen hierin veel duidelijkheid verschaffen. Dan wordt er door alle drie teams gespeeld tegen SISSA en GC2 zal bij winst zeer goede kansen op het kampioenschap hebben. Ook GC1 en GC3 behouden bij winst theoretische kansen op het kampioenschap.

Het GC1 beker team doet het ook goed. Ze hebben onlangs ZSG verslagen. Van een Meester-klasse team wordt natuurlijk niet anders verwacht, maar zoals SISSA tegen SG Max Euwe heeft gemerkt kan het misgaan en staat winnen niet bij voorbaat vast voor een Meester-klasse team. De volgende ronde wordt er thuis gespeeld tegen Lonneker, een tweede klasse team.

NOSBO competities

De NOSBO teams staan in de middenmoot of vlak daaronder. Er wordt ongewoon vaak gelijk gespeeld, weinig gewonnen en regelmatig met het kleinst mogelijke verschil verloren. Alle teams moeten daardoor enigszins oppassen om niet te degraderen of laatste te worden.

Zo moet GC4 nog tegen de nummers 1 en 2 én tegen de nummer 7 dat op papier minimaal gelijkwaardig is. Het zal derhalve nog zwaar worden voor GC4. GC5 heeft het een klasse lager waarschijnlijk gemakkelijker, zij moet nog tegen de twee laagst geklasseerde teams en lijkt daar goede kansen te hebben. GC6 kan niet degraderen maar wil natuurlijk niet laatste worden. Winnen tegen de hekkensluiter lijkt daarvoor voldoende te zijn.

De GC-bekerteams hadden de pech dat eerst GC6 tegen GC4 werd ingedeeld en vervolgens GC4 tegen GC5, waarbij verrassend GC5 door is gegaan. GC5 speelt 2 maart tegen Haren&Oostermoer.

De GC-viertallen doen het wisselvallig. GCV1 heeft tot nu zeer wisselende opstellingen en dat was niet altijd de sterkste opstelling, een voorlopig derde plek is het gevolg. GCV2 heeft het zwaar. Het is een bijzonder team, want de gemiddelde leeftijd is ongeveer 11 jaar en desondanks toch ingedeeld in de Top viertallen competitie.

GCV3 staat mede bovenaan met 6 punten samen met Haren&Oostermoer en Kroko, GCV4 mede onderaan met 2 punten samen met Paardensprong en Bedum en het in het DSC spelende Sleutelschaak staat 1 punt achter de koplopers, het is best een spannende competitie. GCV5 is ingedeeld in een andere poule en wint daarin van de onderste teams en verliest van de bovenste teams, een typische middenmoter.

---

Interne competities

Er lopen op dit moment meerdere interne competities namelijk de interne-, de beker-, de rapid- en de snelschaak competitie. Daarnaast zijn er nog de winter zes-kampen. Op de website zijn de competities te volgen. Kort de stand van zaken (klik op de competitie om naar de webpagina te gaan).

Interne competitie

Peter Hulshof heeft de eerste periode gewonnen. Taco van de Poel staat aan kop in de tweede periode. Maurice Schippers heeft deelgenomen aan de winter zes-kampen en heeft zich als hoogst eindigende GC-lid geplaatst voor de playoffs.

In de B-groep van de winter zes-kamp kan Henk van der Meer Govert Pellikaan nog inhalen en daarmee promotie naar de A-groep afdwingen.

Rapid competitie

Egbert Huizinga gaat aan de leiding met kort daarachter Adrian Clemens. Kijk op de agenda om te zien wanneer je je kans kunt grijpen om hen in te halen.

Beker competitie

De beker competite is gevorderd tot de kwartfinales waarin Robert de Boer speelt tegen Fons van Hamond, Maurice Schippers tegen Alef Boer, Nico Karsdorp tegen Edwin Zuiderweg en Oswaldo Sield tegen Adrian Clemens.

Snelschaak competitie

Jasper Geurink gaat aan de leiding in de snelschaak competitie. Hij heeft tot nu alles gewonnen en lijkt onbedreigd op de titel af te gaan. Mogelijk kan Adrian Clemens nog roet in het eten gooien, de rest staat op grote afstand.

---

Schaak trainingen voor GC-leden

Groninger Combinatie wil schaaktrainingen voor GC-leden gaan geven en wel op 4 niveaus op basis van de rating van de deelnemer:

• lager dan 1500

• met een rating tussen 1500 en 1900

• met een rating tussen 1900 en 2050

• rating hoger dan 2050

Dit is een grove indeling en afhankelijk van deelname kan er worden geschoven.

Je kunt je bij dit evenement aanmelden voor het volgen van de training. Bij voldoende deelname zal een groep van 6 spelers worden geformeerd.

Wat ook mogelijk is, is dat een team zich aanmeldt voor een training, bijvoorbeeld GC3 of GC4. In dit geval zal er niet naar de rating worden gekeken.

In eerste instantie wordt gedacht aan 1 training per maand in de maanden maart, april, mei en juni. Bij een behoorlijk succes zal dit volgend seizoen worden herhaald. De trainingen zijn niet gratis, ze worden gegeven door ervaren schaaktrainers zoals Jan Werle, Sipke Ernst, Jasper Geurink, Maurice Schippers en Iozefina Paulet. Mogelijk ook Sergey Tiviakov en Erik Hoeksema.

De onderwerpen in de training kun je op deze pagina vinden.

Doordat de clubavond druk is bezet zal mogelijk op een andere avond of zelfs een andere locatie de training worden gegeven. Dit kan een nadeel zijn maar ook een voordeel. In principe zou een groep deelnemers zelf een locatie en avond, middag of ochtend kunnen kiezen in overleg met de trainer.

---
Een leuke partij uit het Schaakfestival van Groningen 2016

Een leuke partij uit het Schaakfestival van Groningen 2016

Van 26 december tm 30 december speelde ik (Alef Boer) samen met teamgenoten Peter Hendriks en Adrian Clemens mee in de Compact-A groep. Met 3,5 uit 5 had ik een prima toernooi. Van de mooiste en meest interessante partij uit de 4e ronde wil ik bij deze toch even verslag doen. Ik speelde in die ronde namelijk tegen Dolf Wissmann. Een leuke …

Meer lezen.

---

Combinaties

Voor de liefhebbers van tactiek (en wie is dat niet?) hierbij zes combinaties uit recente partijen van Jan Baljé. Vijf keer is hij het lijdend voorwerp, maar dat mag de pret niet drukken. Nummer 7 staat op het forum, dat is een echt pittige,  bijna te moeilijk voor normale stervelingen…

Meer lezen.

---
GC6 verliest, mooi debuut Bastiaan Geelhoed

GC6 verliest, mooi debuut Bastiaan Geelhoed

Afgelopen donderdag speelde ons zesde tegen Middelstum 2. Met een man tekort was teamleider Broer naarstig op zoek naar een invaller, en gelukkig wilde Bastiaan zijn externe debuut wel maken. Het team uit de brand, en nadat de digiborden waren geïnstalleerd kon de wedstrijd van start. Helaas bleken de batterijen van bord 2 al snel te leeg, waardoor deze partij …

Meer lezen.

---
Eerste stadsderby GC3, uit tegen Staunton: 3,5 - 4,5

Eerste stadsderby GC3, uit tegen Staunton: 3,5 - 4,5

GC3 speelde 4 februari de stadsderby tegen Staunton. Staunton speelt al jaren KNSB en doet het nooit slecht. Een geduchte tegenstander dus. Omdat teamleider Govert druk was met de DGT-borden voor SISSA nam ik de honneurs waar voor de opstelling en dacht van de gelegenheid gebruik te maken door 4-4 voor te stellen, maar daar wilde Piet Mulder van Staunton niet …

Meer lezen.

---

Nipt maar genoeg.

Philidor Leeuwarden 2 - Groninger Combinatie 2: 3 ½ - 4 1/2 In de 6e ronde van de KNSB speelden we uit tegen Philidor Leeuwarden 2. Het regelen van de reis had nogal wat voeten in de aarde, want over de keuze tussen een treinreis of reis met de auto bleken de meningen verdeeld. Toen uiteindelijk de keuze op de …

Meer lezen.

---

Vacature Digi-bord verhuurder

Het bestuur van Groninger Combinatie zoekt een coördinator verhuur Digi-borden. De coördinator verhuur Digi-borden is een interessante functie voor leden die interesse hebben in organiseren en uitvoeren van commerciële activiteiten. Het profiel voor de coördinator ziet er als volgt uit:

Meer lezen.

---

Vacature Penningmeester Eerste Team

Omdat Kiran Soerdjan een nieuwe baan heeft (gefeliciteerd!) die zich niet laat verenigingen met het penningmeesterschap van een stichting zijn we op zoek naar een nieuwe penningmeester.

Het bestuur van de Stichting Schaaktopteam Groningen - waar de financiën van het eerste team zijn ondergebracht - zoekt een penningmeester, die:

• de rekening van de Stichting beheert;

• de afhandeling van de BTW- en belastingzaken regelt;

• de donateursadministratie bijhoudt;

• ideeën heeft over en bij wil dragen aan sponsorfinding.

Informatie: Bart Beijer, mail of 06-20110397

---

Nieuwsbrief Groninger Combinatie 1

Wilt u ook de nieuwsbrief van ons eerste team ontvangen?
Dat kan: door nieuwsbrief@gc1.nl.

---