Header

Nieuwsbrief Groninger Combinatie

oktober/november 2016

---

Alle teams aan de competitie begonnen

Alle GCteams zijn inmiddels aan de competitie begonnen. GC1 en 2 draaien bovenin mee. Het 3e moet na een flitsende start weer eens punten pakken.

GC4 staat na hun mooie overwinning op Staunton netjes in de middenmoot.  GC5 en 6 hebben pas een wedstrijd gespeeld. 

Ook de 4tallen zijn weer begonnen, en de jonkies zetten meteen hun ambitie neer. Machteld won netjes van Govert, en Loek pakte een prima halfje tegen Jaap Ham. GC V3 zette GC V5 aan de kant, en de teams sandwichen de ranglijst van de 4tallen-noord nu. Ook voor GC strijdt het team uit café De Sleutel, met als lijstduwer Bart Beijer. In hun eerste wedstrijd liepen ze tegen de SISSA Sisters aan, die verrassend weerstand boden. Wat zegt nog zo'n rating tegenwoordig...

In de Nosbobeker heeft GC5 afgerekend met Bedum, 'heftig hakkend' in de vluggertjes, want dat maakt zo'n bekerwedstrijd extra spannend. Binnenkort meer bekerwedstrijden als ook GC1 aan -wie weet- hun zegereeks gaat beginnen, en GC4 tegen GC6 op de wagen gaat.

In de interne zijn Jan en Peter een mooi gevecht aangegaan. En in het bekertoernooi is de topper Jan - Maurice geloot, terwijl Adrian zal proberen het minder spannend te maken dan vorig jaar tegen Govert.

---

Ondertussen op de site

 We hebben weer het een en ander vernieuwd op de site. Zo kun je je nu tot 19:45  opgeven voor de interne met een druk op de knop, direct op de homepage. Je foto komt dan bij de deelnemers te staan. Ook via het menu - interne - Doe mee donderdag kun je je opgeven.

Verder doen we ons best om zo vaak mogelijk live wedstrijden te verzorgen (morgen: GC6 - SISSA6, en GCv2 - ESG). Dit kost ons wel wat tijd en aandacht, dus beloven  doen we in dezen niets. Wel sturen we voortaan voorafgaand aan een live-wedstrijd even een nieuwsflits, zodat iedereen weet dat er partijen te volgen zijn.

 Tot slot hebben we de site 'verhuisd' van de testsite naar www.groningercombinatie.nl. Dit lijkt godzijdank allemaal te zijn gelukt, maar misschien dat hier en daar nog een linkje niet werkt, of een foto verdwenen blijkt. Mogelijk ook moeten links naar de site even opnieuw gemaakt worden.

---

Groninger Combinatie jeugd GrandPrix

 Op de Groninger Combinatie jeugd GrandPrix kwamen 42 jeugdspelers af. De GrandPrix is onderdeel van het NOSBO-circuit. Het aantal van 42 was fors minder als vorig jaar maar wel meer als de GrandPrix onlangs in Buitenpost welke 32 spelers trok.

 De organisatie was goed verzorgd en in de ruime bovenzaal van het Denksportcentrum was voldoende ruimte voor spelers, trainers en begeleiders. De sfeer was ook goed onder andere door de ijsjes welke halverwege werden uitgedeeld.

 Er is hard gestreden maar wel eerlijk, ook door de verschillende Groninger Combinatie spelers waarvan Machteld en Simon hun groepen wonnen en Wieke (3e), Koen (5e) en Nils (3e) mooie prestaties neerzetten.  Zie voor de uitslagen en standen de NOSBo website http://nosbo.nl/jeugd/grand-prix/287-machteld-van-foreest-kwam-zag-en-overwon.

---

Groninger Combinatie bezoekt Chessity dat vijf jaar werd

Zondag 13 november hebben Iozefina Paulet en Robert de Boer de Chessitymiddag bezocht waar verschillende presentaties werden gegeven. Ook de voorzitter van de KNSB Marleen van Amerongen gaf een interessante presenatie en gaf aan dat "Op het moment dat je je openstelt voor nieuwe initiatieven, kun je op plekken komen waarvan je niet wist dat ze bestonden.". Ze bedoelde hiermee onder andere Chessity. Interessant was zeker de presentatie van het schoolschaakplan Westland waarin een planmatige aanpak van benaderen van scholen en geven van lessen werden gepresenteerd. Ook gaf de presentatie aan dat het niet het Stappenplan versus Chessity is maar dat dit mede van de voorkeur de school afhangt. Belangrijk is ook het nastreven van kwaliteit van de trainers, gedegen opleiding en kunde en kennis is een vereiste. Mogelijk biedt dit plan ook aanknopingspunten voor de stad en regio Groningen en misschien zelfs de NOSBO.

---

Besturen GC en SsttG volgen sponsor cursus

De besturen van Groninger Combinatie en Stichting schaak top team Groningen volgden gezamenlijk afgelopen dinsdag 8 november een sponsor cursus gegeven door Huis voor de sport (http://www.huisvoordesportgroningen.nl/). Het doel van de cursus was om ideeën aangereikt te krijgen hoe sponsorwerving aan te pakken, waar op te letten, ideeën op te doen wat te sponsoren en waar gebruik van kan worden gemaakt. Er kwamen meerdere ideeën voorbij en er werden vele inzichten gedeeld. Belangrijkste is toch wel dat je je moet verdiepen in wat een specifieke sponsor wil en daar het sponsordoel op aan te laten sluiten. Zo zullen voor een schoolschaaktoernooi andere sponsoren geïnteresseerd zijn dan voor een team sponsoren dat Nederlands kampioen kan worden. Verder was een belangrijk inzicht dat er zogenaamde warme sponsor contacten zijn en koude sponsor contacten. Koude sponsor contacten zijn dan contacten welke nog in zijn geheel opgebouwd moeten worden, er is dan nog geen ingang bij de sponsor beschikbaar. Warme sponsor contacten daarentegen zijn contacten waarbij al een ingang bij de sponsor bekend is, vaak door een bestaande relatie via clubleden of andere sponsoren. Ook zijn warme contacten vooral bij sponsoren die schaken een warm hart toedragen. De besturen van Groninger Combinatie en Stichting schaak top team Groningen zijn nu op zoek naar warme contacten en wilieder clublid vragen om mogelijk sponsoren aan te melden. De sponsordoelen zijn team GC1, schoolschaakplan (schaaklessen op scholen), schaakschool (schaaklessen in DSC of op andere locatie), jeugdschaak, jeugdschaaktoernooi, weekendtoernooi en ook het dit seizoen nieuw te organiseren vrouwenschaaktoernooi. titel of tekst toe te voegen.

---

Subsidie aanvragen

 Groninger Combinatie heeft voor vijf activiteiten subsidie aangevraagd:

-          Voor de zaalhuur van onze jeugdafdeling, dit is een algemene subsidie regeling voor gebruik van niet gemeentelijke sportfaciliteiten (het Denksportcentrum is een niet gemeentelijke instelling)

-          Voor het Basisschoolschaakkampioenschap dat wordt georgansieerd in het Dok te Lewenborg

-          Voor het starten van een schaakschool waar schaakles kan worden gegeven aan Groninger Combinatie leden maar ook aan schakers uit de stad en regio

-          Voor het organiseren van vrouwentraininggroep(en) om onder vrouwen het schaken te kunnen promoten

-          Voor het organiseren van een vrouwenschaaktoernooi op 9 april 2017 samen met Sissa

 Het bestuur van Groninger Combinatie hoopt door de susbsidies de kosten te kunnen drukken en daarmee (financiële) drempels te verlagen voor deelname van kinderen en vrouwen aan het schaken en deelname aan de schaakschool in het bijzonder. Voor alle activiteiten worden overigens ook sponsoren en donateurs gezocht.

---

Vrouwenschaaktoernooi 9 april 2017

Groninger Combinatie heeft het plan opgevat om samen met Sissa op 9 april 2017 een vrouwen schaaktoernooi te organiseren. Het idee is een 4-kampentoernooi te houden met 1 uur per speler bedenktijd per partij waarbij de groepen worden ingedeeld op speelsterkte. Daarnaast zal er een kroongroep zijn waar sterke speelsters uit de regio, en misschien landelijk, voor zullen worden gevraagd. Zowel jeugdleden als senioren kunnen deelnemen aan het toernooi. Er zullen kleine prijsjes zijn, mogelijk wat hapjes en drankjes en er is een minimale inleg. Doel is vooral vrouwen de kans te geven zich te meten met andere vrouwen en een leuke schaakdag te hebben.

---
Johan 80 jaar!

Johan 80 jaar!

Johan Zwanepol is 80 jaar! En daarmee willen wij hem natuurlijk van harte feliciteren. Iedere schaker in het noorden kent Johan, vanzelfsprekend, en zijn verdiensten voor het schaken. Internationaal arbiter, organisator van ontelbare schaaktoernooien. Grote, internationale matches, of de open Drenste rapidkampioenschappen, de organisatie is vlekkeloos, en een voorbeeld voor hoe je een toernooi op poten zet. Het plezier dat …

Meer lezen.

---
GC Sleutelschaak - SISSA Sisters

GC Sleutelschaak - SISSA Sisters

Donderdagavond 10/11 was ons viertallendebuut tegen de SISSA Sisters zowel live op internet (mits je de goede url wist) als in het Denksportcentrum te bekijken. Een gemoedelijk duel met een vredelievende 2-2 uitslag en gemengde gevoelens. De SISSA dames zullen per saldo wel tevreden zijn en onze 3J's ook. Het gemengde zit in die ene B die verzeild geraakt in …

Meer lezen.

---

100% score GC5 viertal

ScepU speelt wel in een zeer riante villa. Alles is klasse. Ook de speeltafels. Mooie brede kasteeltafels met ruim plek voor alles, zo ruim dat het voor mensen met een lichamelijke beperking moeilijk is om de stukken van de tegenstander te bereiken. Een euvel dat gemakkelijk te overwinnen bleek. In de auto op weg naar Usquert hadden we Remy nog …

Meer lezen.

---
cimg0026

7 man van GC4 te sterk voor 8 voorname heren van schaakgezelschap Staunton!

Bord 2 bleef helaas leeg, maar aan bord 1 zat Bert Westerkamp, die knap een pluspion verzilverde. Hammetje wist alleen het vege lijf te redden door listig remise aan te bieden, wat stond hij aangekrant, Jeroen Groot nam het genereus aan maar Russell en Meine konden op geen enkele clementie rekenen en werden zoek gespeeld. Ondertussen had Frans Vermeulen een …

Meer lezen.

---

GC3 verliest onnodig van Denk en zet/O&O

Het idee klopte wel aardig. De top afstoppen en scoren aan hun lager gerate borden. Voor het eerst hadden onze borden 6, 7 en 8 een ratingoverwicht. Helaas vertaalde dit zich naar drie verliespartijen, een bittere tegenvaller. Overigens niets dan lof voor Wim van Beersum die met een half uur minder op de klok het wegblijven van Kawar opving. Overigens …

Meer lezen.

---

4tallen begint spannend, oudjes winnen maar net

Vorige week donderdag begon de viertallencompetitie. Het was gelijk raak met GC1 tegen GC2, de jonkies van de club. Fons stond ze bij met raad en daad, voor zover ze dat nog nodig hebben dan. Aan bord 3 won Russell gedecideerd van Pieter, die iets te optimistisch was. Jaap, eerder deze maand nog 'le vainqueur', gunde Loek het eerste halfje …

Meer lezen.

---
alb90lk

Sfeerverslag van een middagje Denksportcentrum

Terwijl buiten de herfstbladeren de wegen bezaaiden, het weer steeds guurder werd en de komende, onduidelijke veranderingen in de wereld hun schaduw vooruit wierpen in de ochtendkranten, stond een mooi programma ons te wachten in ons onvolprezen Denksportcentrum. Terwijl iedereen zijn hart vast houdt wat ons na 9 november staat te wachten was GC2 medekoploper in de 2e klasse A …

Meer lezen.

---

Groninger Combinatie 6 begint het seizoen goed

In de klasse 2A vond een nieuwe confrontatie plaats tussen Lewenborg 3 en Groninger Combinatie 6. Vorig jaar wonnen we deze confrontatie met nipt verschil. Lewenborg uiteraard gebrand op een revanche en wij wilden het uiteraard niet zover laten komen. Min of meer dezelfde tegenstanders zaten tegenover elkaar. Vorig jaar speelde ik ook tegen Durk Elzinga en ik kon me …

Meer lezen.

---
Stand interne na ronde 6, 1e periode (10-11-2016)

Stand interne na ronde 6, 1e periode (10-11-2016)

Stand na ronde 6 10/11/2016 RATING START SCORE CBP PNT 1. Peter Hulshof 2207 21 4.5 - 5 113 25 2. Jan Baljé 2220 21 3.5 - 4 88 24 3. Taco van de Poel 1901 21 1.0 - 1 21 22 4. Robert de Boer 1994 21 1.0 - 1 21 22 5. Peter Bodewes 1840 20 3.0 - …

Meer lezen.

---